TÜRKİYE’DEKİ KAMU KURULUŞLARINA AİT MÜZİK ARŞİVLERİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Özgün Arda Nural

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Yılmaz Kahyaoğlu

Eş Danışman: Abdullah Akat

Özet:

Çalışmanın amacı; Türkiye’de müzik arşivciliğinin geçmişten günümüze ulaşan durumunun tespit edilmesi, bu süreçte meydana getirilen kamu kuruluşlarına ait arşivlerin belirlenmesi ve bu arşivlerin arşivcilik standartları ile karşılaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda yürütülen bu çalışma kapsamında Türkiye’deki kamu kuruluşlarına ait müzik arşivleri incelenmiştir. Çalışmanın kamu kuruluşlarında oluşturulan müzik arşivleri ile sınırlandırılması özel arşivlerin ve kişisel koleksiyonların dağınık biçimde, kataloglanmamış olması ve erişim engeli bulunmasından dolayıdır. Örneklem olarak evreni yansıtabilen 7 adet arşiv belirlenmiş olup bunlar; TRT Ses Arşivi, Milli Kütüphane Taş Plak Arşivi, Kültür Bakanlığı Arşivi, Ege Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Arşivi, KTÜ Karma Müzik Arşivi, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Arşivi ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Arşivleridir.

Çalışmada yürütülen araştırma modeli betimsel araştırmadır. Veri toplama tekniklerinden; gözlem, kişisel görüşme, anket ve literatür taraması kullanılmıştır.

Çalışma kapsamında ele alınan müzik arşivleri; koruma, kataloglama, dijitalleştirme, erişim, telif hakları, uzman personel, fiziki durum ve bütçe açısından değerlendirilmiştir. Buna göre; Türkiye’de kamu kuruluşlarına ait müzik arşivlerinde arşivlerin korunmasına ilişkin birçok eksikliğin bulunduğu, arşivlerin büyük çoğunluğunda kataloglamanın mevcut ve iyi düzeyde olduğu, dijitalleştirme işlemlerinin devam ettiği ancak yetersiz olduğu, arşivlerin araştırmacılara genellikle açık olduğu veya özel izin gerektiridiği, telif hakları konusuna özen gösterildiği, uzman personel sıkıntılarının bulunduğu, fiziki durumlarının arşivcilik standartlarına uygun olmadığı ve arşiv çalışmalarına ayrılan bütçelerin kısıtlı olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Arşiv, Müzik Arşivi, Kamu Kuruluşu