Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek maliyetlerinin etkinliğinin ölçülmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TUNCAY HABİL

Danışman: Mehmet Erkan

Özet:

Küreselleşmenin sonucunda rekabetin artmasıyla işletmelerin uzun süre hayatta kalması zorlaşmıştır. Bu nedenle işletmeler uzun süre hayatta kalmak istiyorlarsa rekabet edici stratejiler geliştirmek ve maliyetler üzerinde durmak zorundadırlar. İşletmeler tarafından maliyet etkinliğinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Konaklama İşletmelerinde yiyecek içecek temel faaliyet alanlarından birisidir. Bu bölüm en yüksek gelir getiren bölümlerden birisidir. Geliri yüksek olan bu bölümün aynı zamanda maliyetleri de yüksektir. Bu nedenle maliyetlerin kontrol altına alınması gereklidir. İşletmelerin maliyetleri kontrol altına alabilmesi için yiyecek içecek maliyet kontrol süreci ve yiyecek içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulaması gereklidir. Bu yöntemleri uygulayarak işletme maliyetleri kontrol altına alabilir. Bu bölümde ortaya çıkan maliyetlerin yüksekliği işletmenin karlılık seviyesini etkilemektedir. Bu nedenle bu bölümdeki maliyet etkinliği sağlanarak karlılık düzeyi en yüksek seviyeye çıkarılabilir. Bu çalışmada amaç, standart reçete ve mamul miktar dengesini karşılaştırmalı olarak kullanarak konaklama işletmelerinde yiyecek içecek maliyetlerinin etkinliğini ölçmektir. Bu amaçla Kapadokya'da faaliyet gösteren butik bir konaklama işletmesinde alan araştırması yapılmıştır.