FARKLI DİŞ ETİ MASKELERİ KULLANILARAK ELDE EDİLEN YUMUŞAK DOKU ÖRNEKLERİNİN NETLİĞİNİN İN VİTRO İNCELENMESİ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Beytullah Ak

Danışman: Tayfun Bilgin

Özet:

Diş ve implant destekli protezlerin üretim aşamalarında gösterilecek olan hassasiyet protezin uzun dönem başarısını arttırmak için dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerdendir. Bu sebeple ağız içerisindeki farklı fiziksel karakterde özellikler gösteren destek dokuların laboratuvarda gerçeğine yakın şekilde oluşturulabilmesi için günümüzde çeşitli materyaller birlikte kullanılmaktadır. 

Çalışmamızda farklı diş eti maskelerinin ve üretim tekniklerinin model netliğine etkisini gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Birbirine paralel 6 adet implanta sahip üst çene modelinden açık kaşık tekniği ile ölçüler alınmış daha sonra 3 farklı diş eti maskesi kullanılarak 20’şer model üretilmiştir. Her bir diş eti maskesi grubu tek ve iki parça şeklinde üretilenler olarak ikiye ayırılmıştır. Elde edilen modeller laboratuvar tarayıcısı kullanılarak dijital ortama aktarılmıştır. Tarayıcı parçalar aracılığıyla üretilen modellerde her bir analoğun uzay düzleminde açısal değişimleri gözlemlenerek modeller için ortalama açısal sapma değerleri hesaplanmış ve gruplar birbiriyle karşılaştırılmıştır. 

Çalışmamızın sonucunda uygulaması ve manipülasyonu daha kolay olan sert formda ilave tip silikondan üretilmiş örneklerin, yumuşak formda ilave tip silikondan üretilmiş örneklere göre daha fazla açısal sapma gösterdiği gözlemlenmiştir. Üretim tekniğinin tek ya da iki parça şeklinde olmasının model netliğine herhangi bir etkisi gözlemlenmemiştir.