Duyurular & Dokümanlar

Lisansüstü (Lisans) Eğitim Olanakları
Duyuru
16.04.2022

İstanbul Üniversitesi, Fizik Bölümü, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı’ndaki yüksek enerji fiziği çalışma grubumuzda Fransa ve İsviçre sınırında kurulmuş olan dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma enstitülerinden biri olan CERN`de bulunan LHC (Large Hadron Collider) çarpıştırıcısının deneylerinden genel amaçlı detektörlerinden biri olan CMS (Compact Muon Solenoid) deneyinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Çalışma alanlarımız:

  •         CMS dedektöründe toplanan verilerin analizi
    •        Standard Model ve Standard Model ötesi fizik (yeni fizik) alanlarında
  •            Dedektör geliştirme çalışmaları
  •            Makine öğrenmesi modellerinin uygulamaları
    •        Yüksek enerji fiziği alanındaki analizlerde
    •          Sağlık alanında, örn: akciğer görüntülerinin incelenmesi
  •            Parçacık fiziği fenomenolojisi


Programlamaya ilgisi olan, parçacık fiziği Standard Modelini inceleme veya Standard Modelinin ötesindeki fiziği keşfetme ve keşfedebilme olasılıklarını araştırma macerasına katılmak, günümüz teknolojisinin geliştiği CERN’deki dedektör geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen ve hızla gelişen makine öğrenmesi metotlarını öğrenip uygulamaları üzerinde uzmanlaşmak isteyenleri lisansüstü programımıza katılmaya davet ediyoruz.


Çalışma konuları ile ilgilenenler veya soruları olanlar yef.lab.cms@istanbul.edu.tr adresinden iletişime geçebilirler.


Haydi, motivasyonu bol, çalışmayı, araştırmayı seven ve yurtdışındaki ortamı aratmayacak bir ortamda kariyerinize güzel bir başlangıç yapmak isteyen gençler İstanbul Üniversitesi'ne bekleniyorsunuz ;) 


Not: Çalışma konularına ilgi duyan lisans öğrencileri de lisans eğitimleri süresince grubumuza katılıp çalışmaları takip edip, katkıda bulunabilirler.


IU CMS Yüksek Enerji Fiziği Çalışma Grubu


Lisansüstü Bursiyer İlanı
Duyuru
14.04.2022

2 Yüksek Lisans ve 1 Doktora Bursiyeri Aranıyor!


TÜBİTAK 2232-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında “Development of a Deep Learning Based Automated Software Tool for Diagnosis of Frontal X-ray Lung Images” başlıklı projede çalışmak üzere lisans eğitimini Fizik, Fizik Eğitimi ya da Fizik Mühendisliği programlarından almış 2 Yüksek Lisans ve 1 Doktora öğrencisi 24 ay boyunca desteklenecektir (Başlama süresi: Eylül-Ekim 2022). Doktoralarını yakın alanlarda yapıyor olanlar da değerlendirmeye alınacaktır. Bu kişiler için lisansının Fizik bölümlerinden olma koşulu esnetilebilir.

Projenin konusu görüntü işleme (image processing) ile ilgilidir. Proje kapsamında Tıp Fakültesi’nden alınacak olan X-ray görüntüleme tekniği ile elde edilen akciğer görüntülerinin makine öğrenmesi metotlarından biri olan derin öğrenme metotları ile incelemesi yapılacak. Alınacak olan görüntüler sağlıklı hastalardan ve farklı hastalıklara sahip olan hastalardan alınmış olacak olup dizayn edeceğimiz modelimizi elimizdeki verileri kullanarak eğiterek yeni bir X-ray görüntüsünü yüksek verimlilikle doğru tahmin edecek bir yazılım aracı geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Projede yer alacak öğrenciler İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı’ndaki yüksek enerji fiziği çalışma grubumuza katılacak olup projenin konusunun yanı sıra CERN’in CMS deneyindeki veri analizi, dedektör geliştirme ve fenomonolojik parçacık fiziği çalışmalarının takipçisi olma şansı yakalayacak ve istekli olmaları durumunda kendilerine bu çalışmalara katkıda bulunma imkânı sunulacaktır. Proje konusu dışında grup içindeki diğer konularla ilgili öğrenciler de lisansüstü eğitim fırsatları için aşağıda verilen e-mail adresi ile iletişime geçebilirler.

Projedeki bursiyerler için aylık net burs miktarları yüksek lisans bursiyerleri için 4250 TL, doktora bursiyeri için 5500 TL’dir. Doktora bursu, TÜBİTAK 2250 - Lisansüstü Bursları Performans Programından yararlanılması halinde 7500 TL’ye çıkıyor.

Bursiyer adaylarının temel Python bilgisine sahip olması bekleniyor. Adayların makine öğrenmesi temelleri hakkında bilgisi olması tercih sebebidir, ama gerekli bir koşul değildir.

İlgili adayların 31.07.2022 tarihine kadar aşağıdaki belgeleri

  • Özgeçmiş, CV
    • En az iki referansınızın, isimlerini ve iletişim adreslerini ekleyiniz. Gerekli durumlarda referanslarınız ile iletişime geçilecektir.
  • Motivasyon Mektubu
    • Kendinizi geliştirdiğiniz, özel ilgi duyduğunuz alanlarda teorik, deney, programlama benzeri deneyimlerinizi kısaca detaylandırınız.

hale.sert@istanbul.edu.tr adresine e-mail ile göndermeleri gerekiyor. Herhangi bir sorunuz varsa aynı e-mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Not: Lisansüstü programlara başvurular 06 Haziran 2022 ile 17 Haziran 2022 tarihleri arasında alınacaktır. İlgilenenlerin Lisansüstü programlara başvuru tarihleri öncesinde iletişime geçmeleri önerilir.


Dr. Öğr. Üyesi Hale Sert