Yıldız M., Ekici A., Çanak Ö., Yamaner G. (Yürütücü), Tosun D. D.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2025
Su ürünleri yetiştiriciliğinde, bir işletmenin en önemli giderlerinden biri %50-70 oranı ile yem
giderleridir. Balık yemi formülasyonunda en önemli protein kaynağı balık unudur. Balık ununun bağlı
olduğu kaynak avcılıktan elde edilen balıklardır. Avcılık yolu ile elde edilen balık miktarının giderek
azaldığı görülmektedir. Buna karşın, yetiştiricilik yoluyla yapılan balık üretiminin her geçen yıl hızlı
bir artış gösterdiği bilinmektedir. Bu nedenle özellikle gökkuşağı alabalığı gibi karnivor balıkların
yemlerinde balık unu yerine kullanılabilecek bitkisel ya da hayvansal protein kaynakları önemli hale
gelmiştir. Bu kapsamda değerlendirilen kaynaklardan biri de böceklerden elde edilen, sınırlı sayıda
çalışmanın yapıldığı ve bu çalışmalardan da olumlu sonuçların yer aldığı un kurdu ununun
kullanımıdır. Sunulan bu araştırmada balığın büyüme performansı, et kalitesi, protein sindirilebilirliği,
sindirim sisteminin histolojik incelenmesi ve sindirim sistemine ait mikrobiyotanın belirlenerek balık
unu yerine kullanılabilecek un kurdu ununun balık üzerindeki etkisinin kapsamlı bir şekilde
değerlendirilmesinin yapılması planlanmaktadır. Çalışmanın ekonomik değeri yüksek bir tür olan ve
en önemli üreticilerinden biri olduğumuz gökkuşağı alabalığı üzerinde gerçekleştirilecek olması, elde
edilmesi planlanan sonuçların ticari açıdan önemini ve kullanılma potansiyelini göstermektedir.