İstanbul Göç Araştırması


Bekaroğlu E. A., Doğan N.(Yürütücü), Süleymanoğlu Kürüm R., Cin M.

Belediye, 2020 - 2020

  • Proje Türü: Belediye
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2020

Proje Özeti

İstanbul Göç Araştırması’nın amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başta Suriyeliler olmak üzere İstanbul’da yaşayan göçmenlere yönelik göç ve uyum stratejilerine katkı sağlayacak nicel ve nitel yöntemlerle veri temin etmektir. Araştırmanın nicel veri toplama ayağında resmi veriler dikkate alınarak, geçici koruma altındaki Suriyelileri temsilen 1.215, İstanbul halkını temsilen de 1.235 katılımcıdan oluşan hane halkı görüşmeleri yüz yüze anket yöntemiyle yapılmıştır. Yerel halk anket çalışması örneklemi 2019 TUİK ADNK nüfus dağılımları verileri esas alınarak oluşturulmuştur. Her ilçeye nüfusa oranlı anket dağılımı planlanmıştır. Suriyeli anket çalışması örneklemi ise 2019 İl Göç İdaresi verilerine dayanmaktadır. Her ilçeye kayıtlı Suriyeli nüfusa oranlı olarak, ilçe anket dağılımı gerçekleştirilmiştir. 

İstanbul Göç Araştırması’nın nicel veri toplama çalışması nitel yöntemlerle de desteklenmiş, mahallelerdeki toplumsal sorunları anlamak adına Suriyeli sığınmacıların yoğun yaşadığı mahallerdeki 20 muhtar ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Ayrıca 25 farklı demografik özellikteki Suriyeli sığınmacı ile de derinlemesine görüşmeler yürütülmüştür. Bunların yanında Suriyeli sığınmacılar ve Türk vatandaşları ile 4-8 kişilik 6 adet odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir.

Afgan, Özbek ve Afrikalı göçmen grupları daha çok yasal olmayan (illegal), düzensiz (irregular) ve transit göçmen kategorilerine dahildirler. Dolayısıyla bu göçmen grupları için temsili bir örneklem oluşturmak mümkün olmamaktadır. Bu sebeple çeşitli ülkelerden 28 Afrikalı göçmen, iki de Afrikalı göçmenlerle ilgili faaliyet yürüten dernek ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Benzer şekilde üçü dernek temsilcisi olmak üzere 20 Özbek göçmen, yine üç dernek temsilcisi 20 Afgan göçmen ile, anketlerde tespit edilen problem alanlarının daha iyi anlaşılması amacıyla derinlemesine mülakatlar yapılmıştır.

Tüm bu gruplarla yapılan nicel ve nitel görüşmelerde, göçmenlerle ilgili zarar görebilirlik, eğitim, çalışma hayatı, ayrımcılık, mekân, uyum ve toplumsal cinsiyet problemleri etrafında sorular sorulmuş, elde edilen veriler ikincil kaynaklarla desteklenerek analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.