Atmosferik Basınç Soğuk Plazmanın Levreğin (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) Kalitesine Etkisi


Mol Tokay S. (Yürütücü), Üçok Alakavuk D., Tosun Ş. Y., Ulusoy Ş., Doğruyol Bayar H., Coşansu Akdemir S., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2020
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2022

Proje Özeti

Atmosferik basınç soğuk plazma ile önemli bir ihraç ürünümüz olan levreğin bozulma süresinin geciktirmesi ve balığa bulaşabilen patojenlerde azalma sağlanması amaçlanmıştır. Gıdaya soğuk plazma uygulayabilen çalışma koşulları, tasarımı, oluşturduğu soğuk plazmanın özellikleri ve etkileri orijinal olan bir cihaz tasarlanıp imal edilmiştir. Oluşan plazmanın azot reaksiyonları, uyarılmış parçacıklar ve ultraviyole ışınım içerdiği tespit edilmiştir. Farklı etkilerin tespiti amacıyla balık örneklerinin direkt (A) veya indirekt (B) olarak soğuk plazma ortamına maruz bırakılabileceği şekilde geliştirilmiştir. Bütün haldeki bütün haldeki A ve B grubu levreklere uygulanan soğuk plazmanın duyusal özelliklerde 7 dakikaya kadar önemli değişime yol açmadığı, ancak 10 dakika plazma uygulanan örneklerde sertliğin arttığı görülmüştür. Raf ömründe sağlanabilecek etkiyi belirlemek için bütün haldeki levrekler 0, 1 ve 7 dakika soğuk plazmaya maruz bırakılarak 2±1°C’de depolanmıştır. A ve B uygulamalarında kontrol grubunun sırasıyla 8. ve 6. günde plazma uygulananlardan daha düşük duyusal beğeni düzeyine gelmiştir.  Her iki uygulamada da 7 dakika plazma uygulaması mezofilik bakteri gelişimini geciktirdiği tespit edilmiştir. Psikrotrof aerobik bakteri ve Pseudomonas sp. gelişimini geciktirmede ise A uygulamasının daha etkili olduğu görülmüştür ve plazma uygulamasının balığın rengini, aw ve nemini (%) önemli ölçüde değiştirmediği saptanmıştır. Depolamanın 14. Gününde plazma uygulananlarda sertlikte azalma görülmüştür. Ancak genel olarak doku analizlerinde plazmanın önemli değişikliğe yol açmadığı tespit edilmiştir. Kontrol örnekleri pH sınır değerlerini plazma uygulanan gruplardan daha kısa sürede aşmıştır.  Bu durum, B uygulamasında TVB-N değerleri için de geçerli olmuştur. Depolama süresince tüm grupların TMA-N, TBARS, PV ve FFA değerleri sınır değerlere ulaşmamıştır. Soğuk plazma uygulamasının balık etine bulaştırılan Salmonella Enteritidis ve Listeria moncytogenes’te azalma sağladığı da tespit edilmiştir. Balık etinde bu patojenlerin varlığı dahi önemli gıda güvenliği riski oluşturmaktadır.  Bu nedenle sağlanan azalmalar genellikle 1 log kob/g’ın altında olsa da soğuk plazma doğal olarak kontamine olma riski taşıyan balıklar için yarar sağlayabilecek niteliktedir.