Fetal Ultrasonografide Anomali Saptanan Gebeliklerde Ailelerin İnvaziv Tanı ve Sonuçlarına Yaklaşımları


Karaman B. (Yürütücü), Erdoğdu M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2023
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

Doğum öncesi bakımın hedefleri arasında anne sağlığının iyileştirilmesi, psikososyal destek, laboratuvar testleri ve genetik testler yer almaktadır. Her gebelik genetik bir hastalık için risk taşımaktadır. Fetustaki konjenital ve kalıtsal hastalık risklerinin taranması ve tanısı doğum öncesi bakımın çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Prenatal tanı testlerine ilişkin bilgi eksikliği ve bilgiye erişim eşitsizliği nedeniyle anne adayları bilinçli seçim yapmakta zorlanmaktadır. Prenatal tanı testleri öncesi genetik danışmanlıkta, danışanın mevcut durumla ilgili olarak karar verme aşaması bakımından en önemli ve merkezi konumdadır. Bu çalışmanın hedefi ailelerin invaziv tanı testleri hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve ailelerin bu testleri yaptırıp yaptırmama durumlarını, sebeplerini ortaya koymak ve sonuçlarına karşı yaklaşımlarını değerlendirmektir.
Araştırmaya 01.12.2022-01.12.2023 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’na bağlı “Genetik Danışma Ünitesine” fetal ultrasonografide anomali saptanması nedeniyle başvuran gebeler dahil edilecektir. Çalışmaya katılan gebeler ile yaşı, eğitim durumu, mesleği, ek hastalıkları, önceki gebelikleri gibi sosyodemografik ve obstetrik özelliklerin sorgulandığı soruları içeren bir form doldurulacaktır (Ek 1). Çalışmaya katılan gebelere, prenatal tanı testleri hakkındaki bilgi düzeylerinin, yaptırıp yaptırmama sayılarının ve bu testlere karşı endişelerinin sorgulandığı soruları içeren bir form yönlendirilecektir (Ek 2). Prenatal tanı testlerini yaptırmayı kabul eden gebelere, uygulanan işlemin şekli, uygulanan testler ve test sonuçlarına göre tutumlarının sorgulandığı soruları içeren form yüzyüze, bunun mümkün olmadığı durumlarda telefon ile araştırmacı tarafından doldurulacaktır (Ek 3).
Çalışmada tanımlayıcı analizler için kategorik veriler frekans (n) ve yüzde (%), normal dağılıma uyan sürekli veriler ortalama-standart sapma normal dağılıma uymayan sürekli veriler ise median (25.p-75.p) ile ifade edilecektir. Bağımsız iki grubun sürekli değişkenlerinin karşılaştırılmasında normallik dağılımının sağlandığı durumlarda bağımsız gruplar t testi, sağlanmadığı koşullarda Mann-Whitney U testi kullanılacaktır. Bağımsız ikiden fazla grubun sürekli değişkenlerinin karşılaştırılmasında normallik koşulları sağlanmadığında Kruskall Wallis testi, normal dağılım koşulunun sağlandığı durumlarda ise tek yönlü varyans analizi kullanılması planlanmıştır. p değerinin 0,05’in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilecektir.
Bu çalışma sonucunda elde edilen verilerin, prenatal tanı testlerinin toplumda daha iyi anlaşılması ve bu konuda uygulanabilecek stratejilere yardımcı olacaktır