Enerji ve Ekonomi Arasındaki İlişkiler Üzerine Karma Frekanslı Zaman Serileri ile Çıkarım


Gündüz H. İ. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2022
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2023

Proje Özeti

Enerji ve ekonomi arasındaki ilişkilerin belirlendiği mevcut literatürde, çeşitli metodolojik eksiklikler tespit edilmiştir. Ayrıca, farklı çalışmalardan elde edilen sonuçlarda çeşitli tutarsızlıklar görülmektedir. Tipik bir örnek olarak, belirli bir ülke için benzer analizlerin yapılmasından elde edilen bulguların farklı frekanslarda tutarlı olmadığı gösterilebilir. Yetersiz gözlemler, yıllık veri frekansının kullanılması ve serilerin toplulaştırılması bugüne kadar yapılan çalışmaların ortak özellikleri olmuştur.

 

Bu çalışmada, enerji ekonomisinde karma frekanslı zaman serisi modellerinde yer alan güncel teknikler kullanılarak çıkarımlar yapılması amaçlanmaktadır. Enerji ekonomisi literatüründe bilgimiz dâhilinde yepyeni bir yaklaşım olan karma frekans modelleme yaklaşımları, gelişmiş ekonometrik teknikler arasındadır. Bu teknik kullanılarak ülke, bölgesel ve küresel ölçekte analizler yapılacaktır. Bu amaçla bu çalışma, hükümetlerin, uluslararası kurum ve kuruluşların uygun enerji politikaları geliştirirken yararlanabilecekleri yol gösterici bir yaklaşım elde etmeyi amaçlamaktadır.

 

Mevcut literatürde kullanılan ekonometrik tekniklerin teorisi için düşük frekanslı bir model yapısı da geçerli değildir. Örneğin, Granger nedensellik testinin teorik başarısı, yüksek frekanslı verilerin kullanımına bağlıdır. Tek bir modelde farklı frekanslarda iki değişken seti içeren veri analizine izin veren çeşitli yaklaşımların geliştirilmesi göz önüne alındığında, karma frekanslı verileri analiz etmek için çok çeşitli ekonometrik teknikler geliştirilmiştir. Bu teknikler tıpkı geleneksel zaman serisi analizlerinde yaşanan gelişme gibi birbiri ardına geliştirilen ileri düzey tekniklerdir.

 

Araştırma, uluslararası dergilerde karma frekans veriler üzerine birçok teorik ve uygulamalı çalışma yayınlamış olan Maastricht Üniversitesi’nden Prof. Alain Hecq'in danışmanlığında gerçekleştirilecektir. Maastricht Üniversitesi, bağımsız kuruluşlar tarafından dikkate alınan birçok kriterle yıllarca sürekli değerlendirmelerin ardından dünya çapında tanınan bir kurumdur. Bunun yanı sıra, bölüm öğretim üyeleri ve genel olarak uygulamalı ekonometri ile ilgilenen diğer meslektaşlarımla etkileşim içerisinde olacağım. Sonuçlarımı seminerlerde sunarak, çalışmalarım hakkında çok çeşitli ortamlardan geri bildirim alabileceğim ve ekonometrik seminerlere katılacağım. Proje kapsamında uygulamalı ve teorik ekonometri alanında uluslararası düzeyde akademik işbirlikleri geliştirmeyi, yayın ve proje olanaklarını arttırmayı hedefliyorum.

 

Proje sonucunda ekonometri veya enerji alanlarında SSCI/SCI indeksli önde gelen dergilerde en az bir makalenin yayınlanması da hedeflenmektedir.