Klasik Dönem İslam Dünyasında Bilginin Yayılımı: Rihleler


Kuzudişli B. (Yürütücü), Güşen S. A., Kalkan Yorulmaz N., Turhan H. İ., Altıntaş F. B., Yılmaz R., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2023
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2026

Proje Özeti

İletişim araçlarının günümüzle kıyaslanamayacak kadar kısıtlı olduğu klasik dönem İslam dünyasında Endülüsteki ilmî çevrelerle Mekke-Medîne ya da Horasan’daki âlimlerin aynı konuları ortak terimler etrafından konuşabilmeleri oldukça dikkat çekici bir konu olup bunu nasıl başarabildikleri sorusu önemlidir. Belirli ölçüde bütün ilim taliplerinin katıldığı, özelde ise muhaddislerin yoğun olarak gerçekleştirdiği ilmî seyahatler (rihleler) sayesinde İslam dünyasının her tarafı bilgi ağıyla örülmüştür. Bu projenin öncelikli amacı rihlenin sistemli olarak icra edildiği belirli bir zaman dilimindeki (150-300/767-913) ravilerin ilmî seyahatlerinin tam bir dökümünü yaparak bu yolculukların hadislerin farklı bölgelere dağılımı ile râvi, rivâyet ve diğer hadis ilimlerine etkisinin derinlikli olarak analiz edilmesidir. Dönemin imkânları dikkate alındığında râvilerin maddî ve manevî olarak bu yolculukları nasıl gerçekleştirdikleri konusu ise hadis tarihi, râvi-rivâyet, coğrafya ve kültür ilişkisinin analiz edilmesiyle ortaya konacak, böylece ilmî yolculuklar bir bütün olarak incelenecektir.

Belirlenen zaman aralığında rihle yapan ravilerin yukarıda zikredilen konularla alakalı bilgileri, altmış civarında rical ve tarih kaynaklarından titizlikle toplanarak bu proje için dijital beşerî bilimler temelinde oluşturulacak olan veritabanına girilecektir. Bu bilgilerin veribilim ve yapay zekâ teknikleri kullanılarak analizi neticesinde rihlenin, ilmin yayılmasındaki fonksiyonu etrafında, yolculukların ravilerle, hadis ilmiyle veya kültürle etkileşimi çok yönlü olarak ortaya konacaktır. Ayrıca bir şahsın rihlelerinin tespiti için isnadlar da kullanılacak, buradaki bulgular veritabanı yardımıyla rical kaynaklarındaki bulgularla karşılaştırılarak daha net sonuçlara ulaşılacaktır.

Klasik dönemde bilginin yayılımı için belirlenen zaman diliminde yaklaşık üç bin ravi inceleneceği için bunların hazırlanacak sisteme girilmesi ve her bir konuda sorulan sorulara cevapların aranması, verilerin yorumlanması gibi hususlar oldukça önemlidir. Bunu sağlamak üzere bir ekip kültürü içerisinde aynı şehirde yaşayanların yüz yüze, şehir dışındakilerin ise çevrimiçi toplantılarla periyodik olarak görüşeceği toplantılar yapılacaktır. Bu çalışma disiplini neticesinde veritabanına bilgi girişi, bunun kontrolü, isnadlardan elde edilen bilgilerle uyumu, ilmî yolculukların hadis tarihi, râvi-rivayet, coğrafya ve kültürle etkileşiminin tespit edilmesi ve yorumlanması gerçekleşecektir. Bu projenin amaçlarına uygun bir veritabanı hazırlanması, bulguların görselleştirilmesi ve haritalandırılması için kendi alanında etkin araştırmacılardan destek alınacaktır.

Projenin önemli bir çıktısı olarak üç cilt halinde hazırlanacak rihle kitabı ravilerin yolculuklarını yukarıda anılan yönleriyle ortaya koyacak ve İslam dünyasındaki bilgi dolaşımının boyutunu ve mahiyetini gösterecektir. Bu ürün sadece hadis ilmi açısından değil, genel tarih, coğrafya ve kültür tarihi açısından önemli açılımlar sağlayacaktır. Bu bulgular projede yer alan ve konuya ilgi duyan diğer akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir sempozyumla müzakere edilecektir. Ayrıca projede dijital beşerî bilimlerin imkânlarının kullanılması ve bu bakış açısıyla bir veri tabanının hazırlanması, sonraki çalışmalar için de kullanılabilecek bir bilgi kaynağı oluşturacaktır. Bulguların görselleştirilmesi ve rihlelerin haritalandırılması, klasik dönemde bilgi ağının daha net olarak anlaşılmasını sağlayacaktır. Sonuçların ve görsellerin sunulacağı bir web sitesiyle de projenin yaygın etkisi daha da artırılacaktır.