Genç ve erişkin sıçanlarda mikroosteoperforasyonların osteoklastik ve osteoblastik aktivite üzerine etkilerinin incelenmesi


Creative Commons License

Fıratlı S. (Yürütücü), Fıratlı H. E., Ünlü Kutay P., Olgaç N. V., Tağrikulu B.

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2020

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2019
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2020

Proje Özeti

 

               Kemik yapım ve yıkım hızının azaldığı erişkin hastalarda ortodontik tedavi gençlere oranla daha uzun sürmektedir. Hızlandırılmış diş hareketi uygulamaları tedavinin olası risk faktörlerini azalttığı ve hasta motivasyonunu artırdığı için hem hekimler hem de hastalar tarafından büyük ilgi görmektedir. Minimal invaziv cerrahi prosedürlerden olan mikro osteoperforasyonlar; genç ve erişkin sıçanlarda yapılacak ortodontik tedavinin etkinliğini geliştirir, kemik remodellingini düzenler ve RAP aktivitesinin artırır. Bu sayede genç ve erişkin sıçanlarda diş hareketi daha hızlı gerçekleşir ve tedavi süresi kısalır. Aktif tedavi ve sonrası dönemde kemik yapım ve yıkım mekanizmalarında yaşa bağlı farklılıklar mevcuttur.

Bu proje ile aşağıdaki soruların cevaplanması amaçlanmaktadır.

 

1-     Hızlandırılmış diş hareketi uygulamaları genç ve erişkin sıçanların doku yanıtında anlamlı bir farklılık oluşturuyor mu?

2-     Hücresel düzeydeki bu farklılıklar hangi moleküle bağlı olarak gerçekleşir?

3-     Aktif tedavi süresi döneminde genç ve erişkin sıçanlarda meydana gelen hücresel mekanizmalar nelerdir?

4-     Aktif tedavi sonrası kuvvet unsurlarının terk edildiği dönemde genç ve erişkin sıçanlarda meydana gelen hücresel mekanizmalar nelerdir?

 

               Hastaların yaş gruplarına uygun ve doğru tedavi yaklaşımları projemizin temelini oluşturmaktadır. Genç ve erişkin sıçanlar üzerinde modellenen bu çalışmanın sonuçları insanlar için yorumlanacaktır. Klinikte uyguladığımız hızlandırılmış tedavilerde yaşa bağlı faktörlerin etkisi aydınlatılacaktır. Mikro osteoperforasyonların etkisi, süresi, retansiyon döneminin uzunluğu yeniden gözden geçirilerek; ortodontik tedavinin süresinin kısaltılması konusunda yeni tedavi protokollerinin oluşturulması hedeflenmektedir.