Aşağı Pınar Tarih Öncesi Yerleşmesi (Kırklareli, Türkiye) Ve Etkileşim Alanının Holosen Çevre Koşulları


Turoğlu H. (Yürütücü), Uyar Ö. Y.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2023
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2025

Proje Özeti

Bu çalışmanın amacı Kırklareli il merkezinin güneyinde yer alan Aşağı Pınar tarih öncesi yerleşmesi ve etkileşim alanının Holosen çevre koşullarını disiplinler arası bir yaklaşım ile araştırarak, paleo-ortam hakkında bilgi edinmektir. Aşağı Pınar yerleşmesi MÖ 6200-4400 yılları arasına tarihlenen ve Anadolu kronolojisine göre Son Neolitik – Orta Kalkolitik, Balkan kronolojisine göre İlk Neolitik – Son Neolitik Dönem’e kadar olan süreci kesintisiz olarak yansıtan tabakalanmasıyla, Neolitik kültürün Avrupa’ya aktarım sürecini temsil eden bir geçiş alanı yerleşmesidir. Bölgenin dikkat çekici coğrafi konumu ve kültür tarihi açısından taşıdığı önem nedeniyle tarihöncesi yaşamı ve onu şekillendiren unsurlar önemli bir araştırma konusu olmaya devam etmektedir. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar coğrafya biliminin nedensellik prensibini içermemiş ve böylelikle arkeolojik metotların biçimsel odaklanma limitleri içerisinde kalmıştır. Analitik coğrafi verilerin arkeolojik bulgularla ilişkilendirildiği bu araştırma ile Aşağı Pınar tarih öncesi yerleşmesinde çevre-kültür ilişkisinin kurulması hedeflenmektedir.

Araştırma, Holosen paleo-coğrafya özelliklerini yeniden yapılandırmak için arazi analizi, jeofiziksel uygulamalar ve saha çalışmasından elde edilen bilgilerin entegrasyonunu içermektedir. Alanın mekânsal özellikleri UA ve CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) teknolojileri aracılığıyla değerlendirilecektir. Holosen çevre koşullarının belirlenebilmesi için ise paleo-ortamın sedimanter verilerine başvurulması planlanmıştır. Yerleşme yakınında yer alan ve çeşitli organik/inorganik kalıntıları muhafaza etmesinin yanı sıra, dinamik ortam koşulları hakkında yorum yapma imkânı sunması beklenen bir bataklık çökelinde jeofizik, sedimantolojik, palinolojik ve radyometrik tarihlendirme çalışmaları yapılacaktır. Böylece Holosen içindeki nemli-kurak evrelerin izlenebilmesi, bitki örtüsünde meydana gelen değişimlerin tespit edilmesi, çoklu proksi verilerinin tutarlılığı ve tarihlendirme çalışmalarıyla birlikte ele alındığında tarih öncesi yaşamda belirleyici çevresel dinamiklerin somut şekilde ortaya konması beklenmektedir.

Tarihöncesi dönemin çevresel koşullarını aydınlatmaya odaklanan bu çalışma, hem bölgenin çevre ve uygarlık tarihi içindeki yerinin anlaşılması yoluyla akademik açıdan; hem de arkeolojik bulgular ve coğrafi analitik verilerin ilişkilendirilmesi yoluyla metodolojik açıdan özgün bir değere sahip olacaktır. Coğrafi amaca uygunluk ve literatürdeki boşluğun giderilmesinin yanı sıra kültür tarihi araştırmalarına da model bir çalışma olarak katkı sağlanacaktır.

Anahtar Kelimeler: Holosen, paleo-çevre, paleo-iklim, çevre tarihi, proksi data