Skolyoz Hastalarında TME Temporomandibular Eklem Patolojilerinin USG ve Klinik Muayene ile Prospektif Olarak Değerlendirilmesi


Özcan İ., Yelken Kendirci M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2020
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2021

Proje Özeti

Anatomik ve fonksiyonel bakış açısına göre stomatognatik sistem ve omurganın birbirine yakın bağlantısı vardır. Karmaşık nöromüsküler ilişkilerle birlikte, bu diş hekimleri ve ortopedi arasında önemli bir işbirliği alanı oluşturur (1). Skolyozun sebebi kesin olarak açıklanamamıştır ve literatürlerde standart büyüme düzeninden sapma, nöromüsküler doku değişiklikleri, gövdenin asimetrik büyümesi, omurganın sagital konfigürasyonundaki değişiklikler ve çevresel faktörler gibi çeşitli sebepler öne sürülmüştür. Ayrıca osteogenezis imperfekta, Marfan sendromu, Stickler sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve kas distrofileri gibi kalıtsal kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının her birine sekonder olarak skolyoz gelişebilir.
Fonder ve ark. dental oklüzyon ile skolyoz arasında ilişkiyi gösteren vaka çalışmaları yapmıştır (2). Baş-boyun kasları dengesinin skolyozdan etkilenmesi ve oklüzyondaki düzensizliklerin de etkisi ile temporomandibular eklem (TME) hastalıklarının daha sık izlendiğini ileri süren çalışmalar mevcuttur. Aynı zamanda bazı araştırmalar, TME komponentlerinden biri olan mandibuladaki değişimlere  (deviasyon, defleksiyon, asimetri…) sahip olan hastaların sıklıkla servikal vertebralarının da anormal morfolojiye sahip olduğunu göstermiştir (3). Ito G ve ark. vücut duruşunun baş destek sisteminin işlevi ile yakından ilişkili olduğunu bildirmişlerdir. Servikal omurga ve kaslar baş duruşunun stabilizasyonunda ve başın karmaşık ve çeşitli hareketlerinde önemli bir rol oynar (4).
Literatürde skolyoz şiddeti ile TME eklem disfonksiyonunu radyolojik görüntüleme ve klinik olarak karşılaştıran herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Bu çalışmada skolyoz hastalarının TME si ultrasonografi ve klinik inceleme ile  değerlendirilerek; skolyoz şiddeti ile eklem disfonksiyonunu ilişkilendirmek amaçlanmıştır.

Referanslar
1.Joint, J. (2010). TMJ. Association. TMJ diseases and disorders: Basics–overview. Online document at www. tmj. org/basics. asp.
2.Saccucci, M., Tettamanti, L., Mummolo, S., Polimeni, A., Festa, F., Salini, V., & Tecco, S. (2011). Scoliosis and dental occlusion: a review of the literature. Scoliosis, 6(1), 15.
3. Tecco S, Festa F (2007) Cervical spine curvature and craniofacial morphology in an adult Caucasian group: a multiple regression analysis. Eur J Orthod 29: 204–209
4.Ito, G., & Yamazaki, K. (1995). Relation between posture and the maxillofacial cranium. Jpn Dent Assoc, 48, 15-26.