Kültür çipura (Sparus aurata, L. 1758) Balıklarından izole edilen bazı patojen bakterilerin protein profillerinin analizi


Creative Commons License

Çanak Ö. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2009 - 2011

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2009
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2011

Proje Özeti

Bu çalışma Nisan 2009 – Temmuz 2010 tarihleri arasında Ege bölgesindeki deniz balığı işletmelerindeki çipura balıklarında hastalıklara neden olan bakteriyolojik etkenlerin teşhisi ve immunokimyasal teknikler kullanarak bu etkenlerin serotiplerinin ve protein profillerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Çalışma boyunca Muğla ve İzmir illerinde bulunan beş adet deniz balığı işletmesinde gerçekleştirilen üç örnekleme çalışmasında temin edilen, ağırlıkları 3 ile 130 g arasında değişen toplam 27 adet çeşitli hastalık belirtileri gösteren kültür çipura balığı örneği bakteriyolojik açıdan incelenmiştir. Genel olarak dış bakıda yüzeye yakın ve yavaş yüzme hareketi, balık renginde solgunluk, deride pul kaybı, vücut yüzeyinde ülser ve lezyonlar, yüzgeç diplerinde hemorajiler, solungaçlarda anemi ve iç bakıda karaciğer renginde solgunluk, periton boşluğunda sıvı birikimi ve iç organlarda erime ve küçülme gibi klinik bulgular gözlenen hasta balık örneklerinin karaciğer, böbrek, dalak, kan ve lezyonlarından TCBS, MA ve %1,5 NaCl içeren TSA besiyerlerine bakteriyolojik ekimler yapılmış ve petriler 21 °C’de üç gün süreyle inkübe edilmiştir. Çalışma sonucunda saf kültür halinde elde edilen 15 adet bakteri izolatı konvansiyonel metotlar ve API 20E tanı kitleri kullanılarak identifiye edilmiştir. Çalışmada incelenen balık örneklerinden en baskın olarak
Vibrio anguillarum, izole edilmiştir. Bunun yanı sıra balık örneklerinden Vibrio genusuna ait türlerden V. scophthalmi, V. logei ve V. harveyi izole ve identifiye edilmiştir. Çalışmada, Vibrio genusu üyelerinin dışında Gram-negatif bakterilerden Pseudomonas stutzeri, P. anguilliseptica ile Gram-pozitif bakterilerden Staphylococcus sp., ve Micrococcus luteus türleri de izole ve identifiye edilmiştir. V. anguillarum olarak identifiye edilen 6 adet izolattan dört tanesinin serotipinin belirlenmesi amacıyla lam aglütinasyon testi gerçekleştirilmiş ve üç tanesinin V. anguillarum serotip O1 olduğu tespit edilmiştir. Bir adet V. anguillarum izolatı ise türün O1, O2 ve O3 serotiplerine karşı geliştirilen antikorlarla çökelme oluşturmadığından lam aglütinasyon tekniği ile serotipleri belirlenememiştir. Bakteri izolatlarının protein profillerinin ve antijenik yapılarının tespiti amacıyla gerçekleştirilen SDS-PAGE analizleri sonucunda, aynı türe ait izolatların temel dış membran proteini bakımından benzerlik gösterirken aralarında küçük farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada Vibrio genusu üyelerinin çipuraların temel patojenleri olduğu, diğer bazı Gram-negatif ve Gram-pozitif bakterilerin de bu türlerle birlikte karma enfeksiyonlara neden olduğu tespit edilmiştir. Bu izolatların tespit edilen protein profillerinin bu türlerin neden olduğu hastalıkların tedavi ve önlenmelerine yönelik çalışmalarda yardımcı olabileceği düşünülmektedir.