Demez N. (Yürütücü), Çağlakpınar B., Tükel Kanra Y. S., Öyken E., Karakaya S. A., Filazi E., et al.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2022 - 2023
Gençler Geleceğin Mutfağında Projesi
“Gençler Geleceğin Mutfağında”,
İstanbul Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı’ndan Dr.
Öğretim Üyesi Neslihan Demez’in yürütücülüğünde, T.C. Kültür ve Turizm
Bakanlığı’nın desteğiyle ve Nişantaşı Üniversitesi ortaklığıyla
gerçekleştirilen bir projedir. Projeye İstanbul Üniversitesi Mütercim ve
Tercümanlık Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Yeşim Tükel Kanra, Dr. Öğretim Üyesi
Tuba Ayık Akça, Arş. Gör. Dr. Asuman Karakaya, Arş. Gör. Dr. Ensa Filazi, Arş.
Gör. Fatih İkiz, Öğretim Görevlisi Serap Birdane, Öğretim Görevlisi Erkan
Çotuk’un yanı sıra farklı disiplin ve kurumlardan akademisyenler de destek
vermektedir. Geleneksel Türk mutfağına ait yemekleri, bunların ortaya çıkış
öykülerini ve beslenmenin kültürümüzdeki yeri ve önemini Almanca, Fransızca,
İngilizce ve Türkçe dillerinden en az birini konuşan ve/veya işaret dilini
bilen ya da kullanan bireylere tanıtma amacını taşıyan bu proje, bu amacı
gerçekleştirmek üzere İ.Ü. Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencilerinin içerik
hazırlayacağı bir dijital platform oluşturmayı hedeflemektedir. Geleneksel Türk mutfağını tanıtmaya yönelik bu
dijital platform sayesinde gençlerin genelde yeni medya araçlarıyla ilgili içerik,
kullanım, teknoloji ve üretim bilgilerini özümsemeleri, özelde ise işaret
dilinde, anadilde ve yabancı dilde metin oluşturma, bireysel ve toplumsal
kültür katmanlarını hem kendisi hem de yabancı dilde iletişim kurduğu gruplar
adına soyutlayarak elde edilen bilgiyi çeviri alanında kullanma, başka
medyalara aktarma ve alan uzmanlarının bilgisinden faydalanma becerileri
kazanmaları amaçlanmaktadır.