Temporomandibular Disfonksiyon (TMD) Hastalarında Farklı Tedavi Tekniklerinin Miyofasiyal Tetik Noktaları Üzerindeki Etkilerinin Prospektif Olarak İncelenmesi


ÇAKIR KARABAŞ H. (Yürütücü), GÖKÇEN RÖHLİG B., ÖZCAN İ., DUMAN TEPE R.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2019
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2023

Proje Özeti

Temporomandibular disfonksiyon (TMD); ortopedik ve kas-iskelet sistemi değişiklikleri, semptomatik ağrı ve eklem sesleri, çiğneme kaslarının yorulması ve mandibular hareketlerin kısıtlanması ile karakterizedir(1). Duygusal stres, TME hastalığı veya okluzal rahatsızlıkların neden olduğu artmış veya işlevsiz kas aktivitelerinin, TMD'ye neden olduğu düşünülmektedir. Günümüzde, temporomandibular eklem hastalıklarının prevalansında önemli bir artış gözlenmektedir(3). TMD belirtileri karmaşıktır ve genellikle temporal, ön ve oksipital bölgelere yayılabilen preauriküler bölgede görülen ağrı ana belirtidir(1).Isı, kriyoterapi, lokal anestezi, oklüzal aparatlar, fizyoterapi, deri altı elektriksel sinir stimülasyonu ve inflamasyonu azaltabilen, çiğneme kaslarını gevşeten ve ağrıyı azaltabilen düşük seviyeli lazer (LLL) gibi TMD ile ilişkili ağrı için çeşitli tedaviler mevcuttur(1).Kırmızı ve kızılötesi LLL dalga boyları klinik olarak TMD ile ilişkili ağrı dahil olmak üzere farklı ağrı türlerini azaltmak için kullanılır(1).Ayrıca yaygın olarak interoklusal splint olarak adlandırılan plaklar da, çiğneme sisteminin fonksiyonel ilişkisini geçici olarak iyileştirerek temporomandibular bozuklukların tedavisinde rutin olarak kullanılır(2). Doğru ayarlanmış stabilizasyon plakları oklüzal kuvvetleri geçici olarak ortadan kaldırdığından ve düzgün diş temaslarını geri getirdiğinden, kas simetrisini iyileştirilmesi beklenir(2).Araştırmaya katılacak gönüllüler 2 gruba ayrılacaktır. İlk gruba okluzal splint tedavisi uygulanacak, ikinci gruba ise LLL uygulanacaktır. Tüm gönüllülere fonksiyonel eklem muayenesi yapılacaktır. Aynı zamanda tüm gönüllüerin işlem öncesi, 1.ay, 3.ay ve 6.ay USG tetkikleri yapılacaktır. USG de hastaların serbest kapanış ve sıkı kapanış durumlarındaki bilateral çiğneme kaslarının kalınlıkları ölçülerek elde edilen değerler not edilecektir. Aynı zamanda elastografik inceleme ile kas dokusunun sertliği de değerlendirilerek elde edilen veriler not edilecektir. Yine tüm gönüllülere algometrik değerlendirme ve  VAS(Vizüel Analog Skorlaması) uygulanacaktır. Splint ve LLL tedavisi gören iki grup arasında elde edilen tüm bulgular için farklara bakılacaktır.

1.Cavalcanti, M.F., et al., Comparative Study of the Physiotherapeutic and Drug Protocol and Low-Level Laser Irradiation in the Treatment of Pain Associated with Temporomandibular Dysfunction. Photomed Laser Surg, 2016. 34(12): p. 652-656.
2.Alajbeg, I.Z., et al., Influence of occlusal stabilization splint on the asymmetric activity of masticatory muscles in patients with temporomandibular dysfunction. Coll Antropol, 2003. 27(1): p. 361-71.
3.Klatkiewicz, T., et al., Ultrasonography in the Diagnosis of Temporomandibular Disorders: A Meta-Analysis. Med Sci Monit, 2018. 24: p. 812-817.