Karadeniz alabalığı (Salmo labrax) yetiştiriciliğinde IMTA sisteminin kullanımı


Yıldız M., Batır E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2023
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2026

Proje Özeti

Dünya genelinde su ürünleri yetiştiriciliği son yıllarda en hızlı büyüyen gıda üretim sektörü olmuştur ve giderek artan dünya nüfusu protein ihtiyacının karşılanmasında kritik bir rol oynamaktadır. Aynı şekilde Türkiye’de de gıda üretiminde en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğundan yeni kafes yetiştiriciliği alanları kullanıma açılmaktadır. Yetiştiriciliğin büyük bir kısmının yapıldığı ağ kafeslerde kullanılan balık yemlerinin çevreye bir etkisi bulunmaktadır. Balık yemlerinin içeriğinde bulunan yüksek azot ve fosfor miktarı sebebiyle, yenmeyen yemler ve balık dışkıları çevre üzerinde besin yükü oluşturmaktadır. Dünyada ve ülkemizde su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin alıcı ortama etkisini belirleyen araştırmalar devam ederken, sürdürülebilir ve çevre dostu yetiştiricilik sistemlerinin kullanımı popüler hale gelmektedir. Bu bağlamda en önemli yaklaşımlardan biri de Entegre Multi Trofik Akuakültür (Integrated Multi-trophic Aquaculture, IMTA) sistemleridir. IMTA, enerji kayıplarını ve çevresel bozulmayı en aza indirerek farklı besin seviyelerindeki su ürünleri türlerinin birlikte üretimini amaçlar. IMTA sisteminin en büyük avantajı doğadaki besin zinciri modelini taklit etmesidir. Bu sistemlerin güçlü yönü çevresel ve ekonomik verimi artırmak için balıkları, yumuşakçaları, kabukluları ve su bitkilerini birlikte yetiştirmektir. Günümüzde sürdürülebilirlik, temiz enerji ve biyoçeşitlilik gibi hedefler gıda üretiminde önemli görülmektedir. IMTA sistemleri, üretkenliği ve kaliteli ürün tedariğini koruyup artırırken, genel olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde döngüsellik ve sürdürülebilir uygulamalar sağlamanın bir yolu olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmada Karadeniz’in endemik türlerinden olan Karadeniz alabalığı (Salmo labrax), midye (Mytilus galloprovincialis) ve makroalg (Ulva lactuca) kullanılarak bir IMTA denemesi yapılacaktır. Balıklar ticari alabalık yemi ile beslenecek, balıkların bulunduğu tanktan çıkan su midye tankına geçip organik besin miktarı midye tarafından süzüldükten sonra makroalg tankına geçecektir. Burada ise inorganik besinler makroalg tarafından elimine edilecek ve en son çıkış suyunda balık yem artığı ve dışkının yarattığı besin yükü yok edilmiş olacaktır. Çalışmada canlılarda büyüme ve su kalitesi parametrelerinin takibi yapılacak, iz element birikimine bakılacak, tüm canlılarda besin madde analizleri yapılacaktır. Midyelerde stres faktörü gen ekspresyonuyla belirlenecek, bunun için deney başında doğadan toplanan ve deney sonunda yetiştirilen ve doğadan toplanan midye örnekleri karşılaştırılacaktır. Deney 90 günde tamamlanacaktır.