Ahşap Mirasın Korunmasında Geleneksel Dokunuş: Usta Eller-Genç Beyinler İşbirliği Projesi


Kocabaş H. I., Güler T.

AB IPA Projesi, 2021 - 2022

  • Proje Türü: AB IPA Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2021
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2022

Proje Özeti

Kültürel değerlerin öne çıkarılması, bağlamında projemizde, çağımızın genel sorunu olan geleneksel sanatların ve işçiliklerinin yok olmasından yola çıkılmış, somut olmayan kültür varlıkları kapsamındaki ahşap oyma ve kündekari sanatlarının yaşatılması ve ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığının arttırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, YAPIMED olarak Türkiye’de İstanbul Üniversitesi ve Yunanistan’da EKBMM ile temasa geçilmiş, geleneksel ahşap el sanatları ve bu konudaki eserlerinden oluşan kültür mirasının korunması ve tanıtılması konusunda uluslararası işbirliğine yönelik diyaloglarda bulunulmuştur. Eski ustalardan gençlere kültür, gelenek, bilgi ve uygulama becerisinin aktarılması; ahşap kültür mirasımızın öğretilmesi ve tanıtılması; bu değerlerin geleceğe aktarılmasının sağlanması; geleneksel ahşap el sanatlarının korunması proje kapsamındadır. Hibe programının öncelikleri arasında kültürel, sanatsal ve yaratıcı sektörde kültürel miras alanında işbirliğinin yapılması, yer alan kültürel mirasın öne çıkarılması konusuyla doğrudan bağlantılıdır.


İstanbul ahşap kültür mirasının eşsiz güzellikteki örneklerine ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde bu eserlerin korunması, onarımı, bakımı için kalifiye eleman ve geleneksel ahşap işçiliğinde uzmanlaşmış ustalara büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Proje hedefinde olan geleneksel ahşap el sanatları ve korunması konusu özellikle kültürel miras, koruma ve restorasyon sektörleri ile uyuşmaktadır.  Buna ilaveten, projenin yeni eğitim metodu önerisi eğitim sektörünü yakından ilgilendirmektedir. Genç oyma ve kündekari ustaların yetiştirilmesi, mobilya, mimarlık, kültür ve yaratıcı endüstri sektörlerinde yeni iş alanları oluşturacaktır. Geleneksel ahşap oyma ve kündekari sanatları geleneksel kimliğin taşıyıcısı olarak görülmektedir. Bu konudaki bilincin geliştirilmesi ve farkındalığın arttırılması, uluslararası tanımlar, Türkiye’deki ahşap eserlerin bulunduğu ve bu sanatın yapıldığı yörelere yurtiçi ve yurtdışından ziyaretlerin artmasını sağlayacağı için Turizm sektörünü olumlu etkileyecektir.


Ahşap oymacılığı ve kündekari sanatının yaşatılması, bu sanatın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması, kültürel ve yaratıcı sektörün desteklenmesi anlamına gelmektedir. Bu koruda koruma bilincinin oluşturulması ve koruma konusunda sürdürülebilir bir sistemin oluşturulması ahşap kültürel mirasımızın tarihi sanat eserlerinin tanıtılması, koruma farkındalığının oluşturulması konularında teşvik edici rol oynamaktadır. Yapılan faaliyetlerde görsel ve işitsel materyaller ile hazırlanacak olan videolar ve time-lapse gösterimlerinin yapılması konunun geniş çevrelere yayılmasına katkı sağlayacaktır.