Türk İmalat Sanayiinde Faaliyet Gösteren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ'LER) Verimlilik ve Dış Ticaret Performansları: Seçilmiş Ülkelerle Karşılaştırmalı Bir Analiz


Creative Commons License

Akkuş G. E. (Yürütücü), Vergil H., Övenç G., Pişkin B.

Oda/Sendika/Meslek Birliği, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Oda/Sendika/Meslek Birliği
  • Başlama Tarihi: Mart 2021
  • Bitiş Tarihi: Mart 2022

Proje Özeti

Türk imalat sanayii içinde büyük ağırlığı olan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), toplam imalat sanayii üretiminin %42.3’ünü, istihdamının %75.1’ini, katma değerinin %38.9’unu ve toplam imalat sanayii ihracatı ile ithalatının, sırasıyla, %30.2 ve %19.5’ini gerçekleştirmektedir.

Türk imalat sanayii içinde faaliyet gösteren küçük ve orta boy işletmeler, öncelikle, emek verimliliği, katma değer ve ihracat performansı konularında Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir bölümünün gerisinde kalmaktadır. Söz konusu işletmeler, rakip ülkelerin firmalarıyla kıyaslandığında önemli dezavantajlara sahiptir ve bu durum ihracat piyasalarında ülkemizin rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir.

Bu çalışma, Türkiye ve seçilmiş bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin imalat sanayii içinde yer alan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, genel olarak ülke ekonomileri içindeki yerleri ve özel olarak da ülkelerin imalat sanayiine ve dış ticaretine yaptıkları katkılar açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır.

Ülke seçimleri, nüfus, GSYİH, ihracat ve ithalat kriterleri açısından, Türkiye’ye en yakın ülkeler şeklinde yapılmıştır. Bu bağlamda, seçilen ülkeler, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Portekiz ve İspanya’dır. Ayrıca, bu listeye, söz konusu kriterler açısından daha geride yer almalarına rağmen, örnek ülke olarak Almanya ile, Türkiye’nin ihracatında ilk sıralarda yer alan, İngiltere, İtalya, Fransa ve Hollanda eklenmiştir.