Tükek T. (Yürütücü), Karan M. A., Satman İ., Çatıkkaş N. M., Bahat-Öztürk G., Öncül M. O., et al.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022
Akut Solunum Sendromu Koronavirüs 2 (SARS-CoV-2)’nin neden olduğu yeni Koronavirüs Hastalığı 2019 (COVID-19) özellikle konjestif kalp yetersizliği, kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, obezite, diabetes mellitus, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kronik böbrek hastalığı olan bireylerde önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir.
Ülkemizde de kullanılmakta olan CoronaVac inaktive aşısının yayımlanmış faz 1/2 ve henüz yayımlanmamış faz 3 çalışmalarında umut vadedici antikor yanıtları ve düşük yan etki profili gözlenmiştir. Ancak bu çalışmalara, kronik hastalığı olan bireyler dahil edilmemiştir.
Çalışmamıza, dahil edilme koşullarını karşılayan, COVID-19 hastalığı geçirmemiş ve SARS-CoV-2 aşısı olmamış ve diabetes mellitus, hipertansiyon, konjestif kalp yetersizliği, kronik böbrek hastalığı (hemodiyaliz/periton diyalizi hariç) ve kronik obstrüktif akciğer hastalıklarından en az birisi için en az bir yıldır takipte olup ilaç kullanan 225 kadın, 225 erkek toplam 450 gönüllünün dahil edilecektir. Fizik muayeneleri yapıldıktan sonra PCR testi negatif bulunup COVID-19 olmadığı doğrulandıktan sonra -ülkemizin aşılama politikası gereği- 0. ve 28. günlerde CoronaVac aşısı yapılacaktır. Aşının ikinci dozunun yapıldığı gün 0. gün kabul edilerek, uygun tüplere alınan kan örneklerinde “indirect chemiluminescence” yöntemiyle; ikinci dozdan sonraki 7. günde Anti-SARS-CoV-2 total (IgM+IgG) düzeyi ölçülecektir. Kantitatif anti-SARS-CoV-2 IgG düzeyleri ise ikinci dozdan sonraki 7. gün, 28. gün, 12. hafta, 24. hafta, 36. hafta ve 52. haftada tayin edilecektir. Ayrıca katılımcılar, kısa dönemde aşıya bağlı yan etkiler ve istenmeyen olaylar ile bir yıla kadar COVID-19 hastalığı gelişme olasılığı bakımından takip edilecektir.
Çalışmamızın amacı diyabet mellitus, hipertansiyon, konjestif kalp yetersizliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kronik böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkları olan grupta aşı sonrası antikor yanıtlarının prospektif olarak belirlenmesidir.