Kan Kültürlerinden İzole Edilen çoğul dirençli Gram Negatif Çomaklarda Farklı Yöntemlerle Kolistin Direncinin Saptanması


Creative Commons License

Alhamwı R., Öksüz L. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2020
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2021

Proje Özeti

Son yıllarda giderek artan antibiyotik direnci nedeniyle çoğul dirençli Gram negatif çomaklarda son tedavi seçeneği olarak kolistin kullanılmaya başlanmıştır.  Ancak kolistinin antibiyotik duyarlılık deneylerinde rutin laboratuvarlarda sıkıntılar yaşanmakta, büyük moleküllü kolistinin agara difüze olamaması nedeniyle minimal inhibisyon konsantrasyon (MİK) değerlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Kolistin duyarlılığını saptanması için sıvı mikrodilüsyon (BMD) yöntemi EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) ve CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) tarafından altın standart olarak tavsiye edilmiş yöntemdir. Ancak emek yoğun ve zaman alıcı olması nedeniyle rutin laboratuvarlarda uygulanamamaktadır. Son yıllarda önce genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) üreten bakteriler ve ardından karpabaneme dirençli Enterobacteriales ailesi üyesi bakteriler kolistine de direnç kazanmaya başlamış ve tedavide ciddi sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu nedenle kolistine dirençli bakterilerin etken olduğu infeksiyonların tedavisinde, kolistin kombinasyonlarının kullanılması tercih edilmektedir. Bu çalışmada otomatize olmayan dört yöntemle kolistin MİK değerlerinin değerlendirilmesi, birbiriyle karşılaştırılması ve kolistine dirençli bakterilerin saptanması durumunda kolistin-tigesiklin ve kolistin-meropenem kombinasynlarının sinerjik etkilerinin araştırılması planlanmıştır.

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji laboratuvarına 2019 yılında çeşitli kliniklerden gelen kan kültürü örneklerinden izole edilen toplam 100 çoğul-dirençli Gram negatif çomak (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, vb) çalışmaya dahil edilecektir. Bu bakterilerin Kirby Bauer disk diffüzyon yöntemi ile antibiyotik duyarlılık testi yapıldıktan sonra, makrodilüsyon, sıvı mikrodilüsyon, ticarı mikrodilüsyon (sensititre®) ve yeni geliştirilen sıvı disk elüsyon yöntemleriyle kolistin MİK değerleri saptanacaktır. Sıvı mikrodilüsyon referens yöntem olarak kullanılarak diğer yöntemlerle elde edilen MİK değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca kolistine dirençli suşlarda kolistin-tigesiklin ve kolistin-meropenem kombinasyonları sıvı mikrodilüsyon “checker board” yöntemi ile araştırılacaktır.

Buyyonda disk elüsyon, ticari sıvı mikrodilüsyon ve makrodilüsyon ile elde edilecek kolistin MİK değerlerinin sıvı mikrodilüsuyon MİK değerleri ile yüksek oranda uyum göstermesi beklenmektedir. Disk elüsyon yöntemiyle güvenilir MİK değerlere ulaşılabileceğinin belirlenmesi halinde, diğer yöntemlere göre daha kolay ve az masraflı olan bu yöntemin, rutin laboratuvarlarda kullanılabileceği gösterilmiş olacaktır. Böylece kan dolaşımı enfeksiyonlarından izole edilen çoğul dirençli bakterilerle infekte hastaların tedavisine hızlı, güvenilir şekilde katkı sağlayacak sonuçlar ve kombinasyon seçenekleri elde edilebileceği düşünülmektedir.