Ölüm Zamanı Tahmininde İskelet Kasında mRNA Analizi


Şenbaş Z. A. (Yürütücü), Orhan N., Arıcan N.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2022
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2023

Proje Özeti

Amaç: Günümüzde, ölüm zamanı tahmininde kullanılan çok sayıda yöntem bulunmasına rağmen yapılan değerlendirmelerde standart sapma oldukça yüksek, dolayısıyla tahmin aralıkları oldukça geniştir. Çalışmada postmortem iskelet kası dokularında yapılacak mRNA (mesajcı RNA) ekspresyon analizinin postmortem intervali (PMI) mevcut yöntemlerden daha kısa standart sapma ile tahmin edebilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi’ne adli otopsi için gönderilen ve ölüm zamanı bilinen olgulardan alınmış psoas majör kası örneklerinde total RNA (ribonükleik asit) RT-PZR (gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu) tekniği ile HIF1A (Hipoksi ile indüklenen faktör 1 alfa), ACTB (Beta-aktin), B2M (Beta-2-mikroglobulin), PPIA (Peptidil izomeraz A) ve GAPDH (Gliseraldehid 3-Fosfat Dehidrogenaz) mRNA ekspresyon düzeyleri ölçülmüştür.

Bulgular: Total RNA değerleri ile PMI arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon tespit edilememiştir. B2M Ct (döngü eşik) değerleri ile PMI grupları arasında zayıf negatif korelasyon bulunmaktadır (r = -0,210, p = 0,045). Bununla birlikte aynı genin Ct değerleri ile PMI saat sayıları arasında da zayıf negatif korelasyon bulunmaktadır (r = -0,232, p = 0,027). Normalizasyon amacıyla HIF1A, B2M ve ACTB genleri için elde edilen Ct değerleri RefFinder yazılımı ile sıralanmış ve bu üç gen arasından ACTB’nin en kararlı gen olduğu belirlenmiştir.

Sonuç: Adli otopsi şartlarında postmortem ilk 24 saat içerisinde iskelet kasından RNA izole edilebileceği, PMI tahmininde total RNA düzeyinin tek başına güvenilir bir belirteç olmadığı, B2M’nin mutlak değer analizi ile ölçülen mRNA ekspresyon seviyesinin bu amaçla faydalı olabileceği, ACTB’nin postmortem iskelet kası dokusunda referans gen olarak normalizasyon amacıyla kullanılabileceği saptanmıştır.