Gençler Geleceğin Mutfağında


Demez N. (Yürütücü), Çağlakpınar B., Tükel Kanra Y. S., Öyken E., Karakaya S. A., Filazi E., et al.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2022
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2023

Proje Özeti

Gençler Geleceğin Mutfağında Projesi

“Gençler Geleceğin Mutfağında”, İstanbul Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Neslihan Demez’in yürütücülüğünde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ve Nişantaşı Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen bir projedir. Projeye İstanbul Üniversitesi Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Yeşim Tükel Kanra, Dr. Öğretim Üyesi Tuba Ayık Akça, Arş. Gör. Dr. Asuman Karakaya, Arş. Gör. Dr. Ensa Filazi, Arş. Gör. Fatih İkiz, Öğretim Görevlisi Serap Birdane, Öğretim Görevlisi Erkan Çotuk’un yanı sıra farklı disiplin ve kurumlardan akademisyenler de destek vermektedir. Geleneksel Türk mutfağına ait yemekleri, bunların ortaya çıkış öykülerini ve beslenmenin kültürümüzdeki yeri ve önemini Almanca, Fransızca, İngilizce ve Türkçe dillerinden en az birini konuşan ve/veya işaret dilini bilen ya da kullanan bireylere tanıtma amacını taşıyan bu proje, bu amacı gerçekleştirmek üzere İ.Ü. Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencilerinin içerik hazırlayacağı bir dijital platform oluşturmayı hedeflemektedir.  Geleneksel Türk mutfağını tanıtmaya yönelik bu dijital platform sayesinde gençlerin genelde yeni medya araçlarıyla ilgili içerik, kullanım, teknoloji ve üretim bilgilerini özümsemeleri, özelde ise işaret dilinde, anadilde ve yabancı dilde metin oluşturma, bireysel ve toplumsal kültür katmanlarını hem kendisi hem de yabancı dilde iletişim kurduğu gruplar adına soyutlayarak elde edilen bilgiyi çeviri alanında kullanma, başka medyalara aktarma ve alan uzmanlarının bilgisinden faydalanma becerileri kazanmaları amaçlanmaktadır.