Lenfomaya Germline Yatkınlıkta Yeni Bir Gen: Deltex3l Fonksiyonel Analizleri


Creative Commons License

Erbilgin Y., Sayitoğlu M., Hekimoğlu H.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2023
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2024

Proje Özeti

Lenfomalar bağışıklık sistemi hücrelerinde gelişen kan hastalıklarıdır, vücudun patojenlerle savaşan iletişim ağı olan lenfatik sistemde gelişen kanserlerdir. Lenfomalar, hematopoez sürecini yöneten öncül hücrelerden gelişebildikleri gibi, B hücreleri, T hücreleri ya da doğal öldürücü hücreler gibi olgunlaşmış lenfoid hücrelerden de köken alabilirler. Köken aldıkları hücre gruplarına göre son derece heterojen bir klinik tablo ve tedavi yanıtı gösterirler.

Germline varyasyonlar, pediatrik kanserlerin %10’unda görülmektedir ve tedavi direnci ya da tekrarlayan malignitelere yol açabilmektedir. Hodgkin lenfoma tanısı almış olgumuzun germline örneğinde, DELTEX3L’de patojenik bir varyasyon tespit edilmiştir. Lenfomaya yatkınlıkla ilişkili olabileceğini düşündüğümüz DELTEX3L genindeki varyasyon genin C terminal bölgesinde bulunmaktadır. DELTEX3L, E3 ubikitin ligaz olarak görev yapmaktadır ancak bu genin C terminal bölgesinin fonksiyonu tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma kapsamında CRISPR-Cas9 sistemi kullanılarak DELTEX3L geninin C terminal ucunda knock-out yapılarak delesyona uğratılmıştır. HEK-293T-DTX3L-∆DTC hücrelerde DTC domaininin genin fonksiyonuna olan etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada elde edilen HEK-293T-DTX3L-∆DTC hücrelerde transkriptom verisi elde edilerek lenfoma ile ilişkili genler ve yolaklar belirlenmiştir. Ayrıca, HEK-293T-DTX3L-∆DTC hücrelerde apoptoz ve immün yanıtta rol alan genler incelenmiştir


Bu çalışma ile DELTEX3L geninin C terminal fonksiyonunu göstermekle beraber, bir sonraki aşamada ailede saptanan spesifik gen varyasyonunun lenfoma germline yatkınlık yaratma potansiyelini de ortaya çıkartacaktır.