XIV. Türkiye Muhasebe Standartları Sempozyumu, Girne, Kıbrıs (Kktc), 6 - 10 Ekim 2010, ss.5-14
Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (kuruluş tarihindeki adıyla uluslararası muhasebe standartları komitesi) kâr amaçsız uluslararası bir kuruluş olarak 1973 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Kurul, oluşumundan itibaren tüm dünyada farklı coğrafya ve ülkelerde geniş uygulama alanı bulacak ortak, evrensel muhasebe ve raporlama kuralları oluşturma amacıyla faaliyetlerini sürdürmüştür. Ancak kurulun yayınladığı standartlar uzun yıllar istenen ilgiyi uyandırmamıştır. 2000’li yılların başından itibaren ise son yıllarda hızlanan bir süreç sonucunda Uluslararası Finansal Raporlama Standartları 100’den fazla sayıdaki ülkede uygulama alanı bulmuştur.
Ülkemizde, değişen vergi kanunları, raporlanması zorunlu bilgilerin içeriği ile ilgili yeni yasal düzenlemeler gibi gelişmelerin, muhasebe alanında yapılan değişiklikler olarak algılanıp algılanmadığı ayrıca araştırılmalıdır. Ancak bilinen tarihi kayıtlara göre en azından 600 yıldır aynı kayıt tekniğini kullanan muhasebe için gerçekte sık sık değişen kurallar değil, gelişerek çeşitlenen ekonomik faaliyetlerdir.
Son yıllarda uluslararası finansal raporlama standartlarında yaşanan gelişmeler, muhasebe, finansal raporlama ve sermaye piyasaları üzerine çalışan araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Özellikle, UFRS’nin kendisi, uygulanma şekli ve UFRS’ye geçişin etkileri gibi konular giderek daha fazla sayıda bilimsel makaleye konu edilmiştir. UFRS uygulama alanı giderek artan bir hızla genişlemektedir. Bu durum özellikle bazı ülkelerde çok farklı yeni raporlama kurallarının uygulanmasına neden olmaktadır. Böylece, UFRS uygulamalarının yaygınlaşmasına paralel şekilde araştırmacıların bu konuda yaptıkları araştırmaların sayısı da dikkat çekici bir şekilde artmıştır.