VIKOR METHOD FOR RANKING LOGISTIC VILLAGES IN TURKEY


Önder E., Yıldırım B. F.

Journal of Management and Economic Research, cilt.23, ss.293-314, 2014 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 23
  • Basım Tarihi: 2014
  • Dergi Adı: Journal of Management and Economic Research
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus
  • Sayfa Sayıları: ss.293-314
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

TÜRKİYE’DEKİ LOJİSTİK KÖYLERİN VIKOR YÖNTEMİ İLE SIRALANDIRILMASI 
Lojistik köyler birçok lojistik ile ilgili aktivitelerin gerçekleştirildiği özellikli alanlar olarak tanımlanabilir. Bu köylerin büyüklüğü, şehir merkezine olan uzaklığı, erişilebilirliği, karayollarına/ havaalanlarına/ demir yollarına / limanlara olan mesafeleri, ofisler ve bilişim altyapısı vb. özellikleri önem arz etmektedir. Lojistik köylerin sıralaması karar verme sürecinde birçok kriter ve amacın dikkate alınması gerektiği için karmaşık bir işlemdir. Ayrıca birçok gerçek hayat vakasında lojistik sektör yöneticileri ve kamu karar vericilerine göre kriterler eşit öneme sahip değildir. Bu çalışmada Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve VIKOR (Vise Kriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje) yöntemleri birlikte kullanılarak lojistik köylerin sıralandırılmasına ilişkin model önerilmektedir. AHP lojistik sektörü yöneticileri/uzmanlarına ait sübjektif ve/veya objektif fikirlerin nicel şekilde gösterilebilmesi için kullanılmıştır. VIKOR yöntemi ise lojistik köylerin sıralandırılmasında kullanılmıştır. Bu analizde amaç Türkiye’deki 11 lojistik köyün (İstanbul-Halkalı, Balıkesir-Gökköy, Eskişehir-Hasanbey, İzmit-Köseköy, Uşak, Denizli-Kaklık, Samsun-Gelemen, Mersin-Yenice, Kayseri-Boğazköprü, Konya-Kayacık ve Erzurum-Palandöken)sıralanmasıdır. 

Anahtar Kelimeler

Lojistik Köyler, Sıralama, Lojistik Yönetimi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, VIKOR Yöntemi, Çok Kriterli Karar Verme

VIKOR METHOD FOR RANKING LOGISTIC VILLAGES IN TURKEY 
Logistics villages are defined as a specific area of all the activities carried out by a variety of logistics-related businesses. They have specific features including size, distance to city center, accessibility, proximity to road/ airport/ railway/ maritime, office and IT infrastructure etc. Ranking logistic villages is a complicated task due to the fact that various criteria or objectives must be considered in the decision making process. Also in many real world cases the criteria are not equally important for the logistic managers and government authorities. In this study, we proposed a logistic village ranking model considering both Analytic Hierarchy Process (AHP) and VIKOR (Vise Kriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje) methods. Subjective and objective opinions of logistic managers/experts turn into quantitative form with AHP. VIKOR technique is used for calculating the logistic villages’ ranks. The aim of this paper is to rank the 11 logistic villages in Turkey including İstanbul (Halkalı), Balıkesir (Gökköy), Eskişehir (Hasanbey), İzmit (Köseköy), Uşak, Denizli (Kaklık), Samsun (Gelemen), Mersin (Yenice), Kayseri (Boğazköprü ), Konya (Kayacık) and Erzurum (Palandöken). 

Keywords

Logistic Villages, Ranking, Logistic Management, Analytic Hierarchy Process, VIKOR Method, Multi Criteria Decision Making