Kütüphanelerde Dijital Olgunluk - İSAM Kütüphanesi Üzerine Bir Değerlendirme


Furat M. F., Çınar K.

2021 International CEO Communication, Economics, Organization & Social Sciences Congress, Tbilisi, Gürcistan, 19 - 22 Ağustos 2021, ss.169-170

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tbilisi
  • Basıldığı Ülke: Gürcistan
  • Sayfa Sayıları: ss.169-170
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dijital dönüşüm, iş süreçlerini ve kurumsal operasyonları dijital teknolojilerle kökten değiştirme sürecidir. Bu süreci gerçekleştirme yeteneği, kurumun dijital olgunluğu ile ilgilidir. Dijital yetenekler sadece kurum içerisinde kullanılan teknolojiyi içermez. Dijital olgunluk, kurumun hangi teknolojiye sahip olduğu veya ne kadar gelişmiş teknolojiye sahip olduğu ya da bu teknolojiye ne kadar yatırım yapıldığı ile ilgili değildir. Kurumsal iş süreçleri ne kadar dijital? Çoğunlukla dijital mi yoksa iyileştirmeye yer var mı? Kurum içerisindeki çalışanlar dijital süreçlerde kendilerini rahat hissediyorlar mı? Sorularının cevapları ile ilgilidir. Yüksek miktarlarda para harcanarak kurulan bir sistemi çalışanlar çok karmaşık olduğu için kullanmıyorsa, kurum dijital olarak olgunlaşmamış demektir. Dünyada yaşanan hızlı teknolojik değişimler, kurumların artan verimlilik ihtiyaçları ve sürdürülebilirliğin her şeyden önemli hale gelmesi dijital olgunluğu kurumlar için çok önemli hale getiriyor ve bir hedeften çok bir süreç olarak düşünülmesi gereken - bir kurumun yıkıcı teknolojik eğilimlere yanıt verme ve bunlara uyum sağlama yeteneğini- tanımlıyor. Bu çalışmada hedeflenen, dijital olgunluk tartışmasının dijital dönüşüm yaşayan kütüphanelere taşınarak kütüphanelerin dijital olgunluk düzeylerinin belirlenmesi ve dijital dönüşüm süreçlerinin daha sağlıklı planlanmasıdır. Kütüphane dışı kurumlarda dijital olgunluk düzeylerinin tespiti için kullanılan yöntemler analiz edilerek kütüphanelerde iş süreçleri, teknoloji kullanımı ve ihtiyacını belirleyecek şekilde bir model tasarımının tanımlanması ve dijital olgunluk modellerinin kütüphanelere uygulanabilirliği çalışmanın ilk aşamasıdır. Bu aşamada İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) Kütüphanesi özelinde dijital kütüphane hizmetlerinin olgunluk düzeyleri üzerinde bir tartışma geliştirilmiştir. Çalışmanın temelini oluşturan veriler İSAM Kütüphanesi müdürlüğü, dijitalleştirme birimi, arşiv birimi ve Bilgi İşlem Müdürlüğü’nden alınmıştır.

Digital transformation is the process of radically changing business processes and corporate operations with digital technologies. The ability to carry out this process is related to the digital maturity of the organization. Digital capabilities don't just include technology used in an organization. Digital maturity is not about what technology the organization has, how advanced technology it has, or how much investment has been made in this technology. How digital are corporate business processes? Is it mostly digital or is there room for improvement? Do employees in the organization feel comfortable in digital processes? It's about the answers to your questions. If employees do not use a system that was established by spending large amounts of money because it is too complex, the institution 170 is digitally immature. The rapid technological changes in the world, the increasing efficiency needs of organizations and the fact that sustainability is paramount make digital maturity very important for organizations and defines an organization's ability to respond to and adapt to disruptive technological trends, which should be considered as a process rather than a goal. The aim of this study is to carry the discussion of digital maturity to libraries experiencing digital transformation, to determine digital maturity levels of libraries and to plan digital transformation processes in a healthier way. At this stage of the study, the methods used to determine the levels of digital maturity in institutions were analyzed, a working model has been defined in a way to determine processes, technology use and the applicability of digital maturity models in libraries. A research was conducted to determine the level of digital maturity in libraries, specifically for the Islamic Studies Center (İSAM) Library. The data, which lies in the basis of this study, were obtained through interviews with the ISAM Library directorate, digitization unit, archive unit and Information Processing Directorate.