BİR TOPLUM ÇALIŞMASI- TOPLUMDA YAŞAYAN YAŞLI YETİŞKİNLER ARASINDA KIRILGANLIK VE İLİŞKİLİ OLABİLECEK FAKTÖRLERİN ETKİSİ


Creative Commons License

Bozkurt M. E., Çatıkkaş Demir N. M., Ören Çelik M. M., Kılıç C., Özer Aydın Ç., Bahat-Öztürk G., ...Daha Fazla

24. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi , Antalya, Türkiye, 20 - 23 Ekim 2022, ss.213

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.213
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Kırılganlık, sarkopeni ve kırılganlık kırıkları arasında güçlü bir korelasyon vardır ve bunların tümü klinik olumsuz sonuçların öngörücüleridir. Kırılganlık kırığı olan yaşlı bireyler, daha iyi bir bakım planı geliştirmek için kırılganlık ve sarkopeni açısından değerlendirilmelidir. Bu nedenle kırılganlığı belirlemek ve tedavi etmek için müdahaleler gereklidir. Bu çalışma, İstanbul İli Fatih İlçesi'nde geriatrik bir çalışma kapsamında değerlendirilen yaşlı erişkinlerde kırılganlık prevalansını ve ilişkili faktörleri araştırmaktadır.

Tasarım: Retrospektif kesitsel.

Yöntemler: Araştırmaya İstanbul İli Fatih İlçesi'nde Kasım 2014-Mayıs 2015 tarihleri arasında yaşayan 61-101 yaş arası toplumda yaşayan yaşlılar dahil edildi. Katılımcıların düzenli kullandıkları ilaç sayıları ve hastalık sayıları kaydedildi. Katılımcıların son 1 yıl içinde düşme / düşme riski / düşme korkusu yaşayıp yaşamadıkları değerlendirildi. Kronik ağrının değerlendirilmesinde görsel analog skala (VAS) kullanıldı. Değerlendirme için kullanılan diğer araçlar arasında kırılganlık taraması için FRAIL ölçeği; 6 maddelik KATZ Günlük Yaşam Aktiviteleri (GYA) ölçeği; fonksiyonel kapasitenin ölçümü için 8 maddelik LAWTON-BRODY Aletli Günlük Yaşam Ölçeği (EGYA); yaşam kalitesinin değerlendirilmesi için EQ-5D anketi; bilişsel tarama için Mini-Cog testi; depresyon taraması için Geriatrik Depresyon Ölçeği-Kısa Formu (GDS-SF); yetersiz beslenme taraması için Mini Nutrisyonel Test Kısa Formu (MNA-SF); ve yürüme için Romberg testi ve postural instabilite testi kullanıldı. El kavrama kuvveti (HGS), bir Jamar hidrolik el dinamometresi kullanılarak ölçüldü ve el kavrama gücü cut offları, Avrupa Yaşlı İnsanlarda Sarkopeni Çalışma Grubu'na (EWGSOP2) dayalı olarak, erkeklerde ve kadınlarda sırasıyla <27 kg <16 kg olarak tanımlandı. Kas kütlesi bir biyoempedans analizi (TANITA-BC532) ile ölçüldü. Düşük kas kütlesi eşikleri şu şekilde değerlendirildi: Ulusal verilere göre (genç yetişkin ortalama-2SD) erkeklerde ve kadınlarda sırasıyla <9,2 kg/m2 ve 7,4 kg/m2.

Bulgular: Çalışmaya ortalama yaşı 75.4±7.3 yıl olan 204 yaşlı yetişkin (94 erkek ve 110 kadın) dahil edildi. Vakaların %30,4'ü sağlam, %42.6'sı kırılgan öncesi ve %27'si kırılgandı.Univariate analizlerde kırılganlık grupları ile malnütrisyon varlığı, düşme korkusu, üriner inkontinans (Üİ), kronik ağrı, Romberg belirtisi, postural instabilite, ambulasyon düzeyi, depresyon varlığı, demans varlığı, son bir yıl içinde (p<0,001) ve cinsiyet (p=0,004)arasında anlamlı ilişki bulundu. Regresyon analizi ile kırılganlıkla ilişkili bağımsız faktörleri değerlendirdiğinde [bağımlı değişken: kırılganlık (sağlam ve kırılganlık öncesi +kırılgan)], ilaç sayısı (OR=1.24, p=0.036), bilişsel bozukluk (OR=0.30, p =0.016) ve EQ-5D (OR=1.53, p=0.017) istatiksel olarak anlamlı bulundu.

Sonuç: Bu çalışma, Fatih ilçesi toplumunda kırılganlığın yaygınlığını ortaya koyarken; kırılganlıkla belirgin ilişkili faktörlerin bilişsel işlev bozukluğu, düşük yaşam kalitesi ve çoklu ilaç kullanımı olduğunu da saptamıştır