Türkiye Su Ürünleri Kooperatiflerinde Üst Örgütlenme (İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Örneği)


Doğan K.

Kooperatif Postası Karınca, sa.999, ss.19-29, 2020 (Hakemsiz Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: Kooperatif Postası Karınca
  • Sayfa Sayıları: ss.19-29
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kooperatiflerde üst örgütlenme, ortakları arasındaki yardımlaşma, dayanışma ve güç birliğini arttırmak için aynı konudaki kooperatiflerle bir araya gelerek aşağıdan yukarıya doğru örgütlenmesidir. Türkiye’de su ürünleri kooperatifleri Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü 31.01.2020 verilerine göre 563 su ürünleri birim kooperatifi, 17 su ürünleri kooperatif bölge birliği ve 1 su ürünleri kooperatifi merkez birliği olarak örgütlenmişlerdir. Bu çalışmanın materyalini oluşturan S.S. İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği 1980 yılında kurulmuş ve faaliyetini günümüzde de sürdürmektedir. İstanbul’da faaliyet gösteren kooperatiflerden %70,8’inin bölge birliğine katıldığı, ortak olan 34 kooperatif içerisinde 2.440 balıkçının örgütlenme içerisinde faaliyet gösterdiği saptanmıştır. Bölge birliğine ortak olma oranları; 1980-1989 yılları arasında %23,5, 1990-1999 yılları arasında %17,6, 2000-2009 yılları arasında %38,3 ve 2010 ve sonraki yıllarda ise %20,6 oranında olduğu kaydedilmiştir. Bölge birliğinin ortaklarına yönelik kooperatifçilik, balıkçılık, eğitim, pazarlama konularında güvenilir ve öncü organizasyonlar yaptığı gözlemlenmiştir.