TÜRKİYE’DEKİ İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE OKUYAN HAFIZ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BİR PROGRAM DENEMESİ: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ


Çakıroğlu S.

ASEAD 8. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER SEMPOZYUMU , Hamburg, Almanya, 20 Kasım - 22 Aralık 2021, ss.31-32

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Hamburg
  • Basıldığı Ülke: Almanya
  • Sayfa Sayıları: ss.31-32
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kur’an Okuma ve Tecvid, Türkiye’deki İlahiyat Fakültelerinin temel derslerinden biridir. Bu ders, İlâhiyat fakültesi müfredatında dört yıl boyunca her dönem zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Söz konusu eğitim, teori ve uygulama şeklinde verilmektedir. Bu dersin, Âsım kıraatının Hafs rivâyetine göre tecvid kurallarını bilme teorik zemininde, Kur’an-ı Kerim’i yüzünden düzgün okuma, belirlenmiş bazı sûre ve âyetleri usulüne göre ezberleme şeklinde uygulama yönü ağırlıktadır. Diğer taraftan, Kur’an okuma becerileri bakımından İlâhiyat fakültesini tercih eden öğrenciler farklı bilgi ve beceriye sahiptirler. Şöyle ki, bu dersi alanlar arasında Kur’an’ı yüzüne okumasını hiç bilmeyenler olduğu gibi Kur’an’ın tamamını ezberlemiş hafız öğrenciler de vardır. Ayrıca şuna da değinmek gerekir ki 2021 yılından itibaren YÖK, İlâhiyat fakültesini tercih edecek hafız öğrenciler için belirli sayıda kontenjan ayırmıştır. Ancak Kur’an dersinin müfredatında hafız öğrencilere hitap eden çok fazla bir şey bulmak zordur. Çünkü Kur’an dersi, daha çok teorik bilgi yanında yüzüne okuma becerisini geliştirmeye ve mesleki formasyon açısından gerekli olan bazı âyet ve sûrelerin ezberlenmesine yönelik bir muhtevaya sahiptir. Dolayısı hafız olan öğrenciler, lisans eğitimine başlamadan önce yoğun bir Kur’an eğitimi alarak Kur’an’ın tamamını ezberlediklerinden; geneli dikkate alan mevcut müfredat hafız öğrencileri kapsam dışında bırakmaktadır. Bu ise, hafız öğrencilere genel müfredatın dışında durumlarına uygun bir eğitimin verilmesini gerekli kılmaktadır. Bu tebliğde İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Ana Bilim Dalı başkanlığı tarafından uygulanması planlanan tashîh-i hurûf, hafızlık tekrarı ve hüsn-i tilâvet gibi hafızlara yönelik yapılacak Kur’an eğitim programının teorik ve pratik açılardan Kur’an eğitimi alan hafız öğrencilere katkısı değerlendirilecek; programın geliştirilmesine yönelik tespit ve teklifler sunulacaktır.

The Qur’an education and teaching is one of the basic courses of Theology Faculties in Turkey. This education is included in the curriculum of the Faculty of Theology under the title of “Reading the Qur’an and Tajwîd”, which is among the compulsory courses for four years. The course is given in the form of theory and practice in terms of curriculum and content. According to the Hafs narration of Asim’s recitation, on the theoretical ground of knowing the rules of tajwid, it is a course that focuses on the practice of properly reading the Qur’an because of it, memorizing certain surahs and verses according to the procedure. On the other hand, students who prefer the Faculty of Theology in terms of reading the Qur’an have different knowledge and skills. While there are those who do not know how to recite the Qur’a, there are also hafiz students who have memorized the whole Qur’an. In addition, as of 2021, YÖK has reserved a certain number of quotas for hafiz students who will prefer the Faculty of Theology. Therefore, the situation of hafiz students cannot find much place in the curriculum of the Qur’an lesson. Because the Qur’an course has more theoretical knowledge as well as a content for improving reciting skills and memorizing some verses and suras that are necessary for professional formation. Therefore, since students who are hafiz have memorized the entire Qur’an by taking an intensive Qur’an education before starting their undergraduate education, the current curriculum, which takes general into account, excludes hafız students. For this reason, it is necessary to give hafiz students an education that is suitable for their situation, apart from the general curriculum. In this paper, the Qur’an training program for hafiz students, such as proofreading, reinforcing memorization, and husn-i tilâwah, which is planned to be implemented by the Department of Qur’an Reading and Recitation of the Faculty of Theology at Istanbul University, is theoretical and his contribution to the hafiz students who receive the Qur’an education in practical terms will be evaluated; determinations and proposals for the development of the program will be presented.