Yüz Protezlerinde Dijital Teknoloji


Creative Commons License

Özdemir Karataş M., Çifter E. D., Balık A.

Protetik Materyaller ve Güncel Uygulamaları, Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.71-75, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.71-75
  • Editörler: Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yüz protezlerinin geleneksel yöntemlerle üretimi protez uzmanının yetenekleri ve estetik bakış açısına bağlı olarak bazı sınırlamalar içeren uzun bir süreçtir. Hasar görmüş dokuların ölçüsünün alınması ve el yapımı bir mum modelaj hazırlanması bu süreç içerisindeki en zorlu aşamalardır. Dijital teknolojilerdeki gelişmeler protez uzmanlarında yüz protezleri yapımının pek çok aşamasında yardımcı olabilmeyi vaat etmektedir. Dijital ölçü alabilen cihazlar, bilgisayar destekli tasarım ve üretim sistemleri üretim aşamasında başarıyla kullanılabilmekte ve dijital renk ölçüm cihazları yardımıyla tatmin edici bir renk uyumu sağlanabilmektedir.

Conventional methods for fabricating facial prostheses is a time-consuming process with several limitations related with the prosthodontist’s skills and aesthetic point of view. Taking impression of the damaged tissues and preparing a handmade wax model are the most challenging parts of this procedure. Advancements in digital technology promise to help the prosthodontists in many steps of the fabrication of the facial prosthesis. Digital impression taking devices and computer aided design and manufacturing systems can be used effectively during the fabrication process and a satisfactory color match can be obtained via digital color matching devices.