İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, cilt.27, ss.67-82, 2012 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada, çok doymamış yağ asitlerince zengin olan ticari Algae Rich ürünündeki kurutulmuş mikroalgleri içeren yemin levrek yavrularında büyüme performansı ve vücut kompozisyonuna olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, ortalama ağırlıkları 4,28 ± 0,05 g olan levrek yavruları kullanılmıştır. Balıklara günde 3 kez olmak üzere elle ve 60 gün süresince yemleme yapılmıştır. Yemde % 10 oranında Algae Rich mikroalg ürünü kullanılmıştır. Deney sonunda yapılan hesaplamalarda, ortalama ağırlık artışı kontrol grubunda 16,85 ± 0,35 g ve ticari mikroalg ürünü içeren yem grubunda (Mikroalg grubu) 16,26 ± 0,21 g olarak bulunmuştur. Canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında fark görülmemiştir. Yemden yararlanma oranı (YYO) deney süresince yapılan ölçümler sonucunda kontrol ve mikroalg gruplarında sırasıyla 1,46 ve 1,44 olarak bulunmuştur. Spesifik büyüme oranı ise (SBO) ise kontrol ve mikroalg gruplarında sırasıyla 2,2 ve 2,3 olarak hesaplanmıştır. Deney sonunda mikroalg grubu balıklarının vücut kompozisyonu analizleri incelendiğinde protein ve yağ miktarı değerleri kontrol grubu balıklarından yüksek bulunmuştur (P<0,05). Deney sonunda deneme gruplarındaki tüm balıklar ayrı ayrı paketler içerisinde yağ asidi analizleri için -80 oC’deki derin dondurucuda saklanmıştır. Balıkların tüm vücut yağ asidi kompozisyonları yemlerdeki yağ asidi profilini doğrudan yansıtmıştır. Mikroalg içeren deney yemi ile beslenen balıkların dokosaheksaenoik asit (DHA), eikosapentaenoik asit (EPA) miktarları kontrol grubundan istatistiki bakımdan yüksek bulunmuştur. Diğer taraftan, kontrol grubundaki linoleik serisindeki yağ asitlerinin düzeyi mikroalg grubundaki balıklardan daha yüksek oranda bulunmuştur (P<0,05).Sonuç olarak, kontrol grubu ve mikroalg içeren yemlerle beslenen balıkların büyüme performansları arasında fark gözlenmemiştir. Diğer taraftan balıkların tüm vücuttaki besin maddeleri miktarı bakımından önemli fark görülmüştür. Mikroalg içeren diyetle beslenen balıkların tüm vücudundaki protein ve çok doymamış yağ asitlerinden n-3 HUFA’lar arasında bulunan EPA ve DHA; kontrol grubundakilerden daha yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar, % 10 oranında Algae Rich mikroalg ürününün levrek yavru yemlerinde protein ve yağ asidi kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
This study aimed to investigate the effects of feeds rich in polyunsaturated
fatty acids obtained from dried microalge in the commercial product Algae
Rich, on growth and body composition of sea bass fingerlings. Fingerlings of
4.28 ± 0.05 g average weight were used during feeding trial. Fish were fed
manually three times per day for a period of 60 days. The feed was prepared
with a proportional content of 10% Algae Rich product. Mean weight gain
was 16.85 ± 0.35 g in control group and 16.26 ± 0.21 g in microalgae group
fed with the commercial product containing feed. There were no significant
differences between the two groups in terms of live weight gains. Moreover,
FCR (feed conversion ratio) values of experimental and control groups
were calculated as 1.46 and 1.44 respectively during the experiment. SGR
(specific growth rate) was also calculated as 2.2 and 2.3 for the two groups.
Protein and lipid amounts of microalgae group were higher than those of
control group (P<0.05) based on analyses of body composition, at the end
of the experiment. At the end of the feeding trial, all fish were sampled and
stored in -80 oC for fatty acid analysis. Fatty acid profile of experimental
fish reflected their experimental feed profile. DHA, EPA and ARA levels
were higher in fish fed with microalgae diet compared to those of control group. In addition, fatty acid levels from linoleic series in control group
was higher than that of experimental group (P<0.05). DHA/EPA ratio of
fish fillets was 1.83 in control group and 1.81 in microalgae group.
In conclusion, there were no significant differences between control
and microalgae groups in terms of growth performance and body composition.
On the other hand, significant differences were observed between
the amounts of nutritional substances. Unsaturated n-3 HUFAs, EPA and
DHA and protein contents in whole bodies of fish fed with microalgae feed
were higher than those of control group. These results showed that 10%
proportional content of microalgae product Algae Rich can be used in sea
bass fingerling diets as protein and fatty acid source.