Satınalma, cilt.12, sa.144, ss.42-52, 2024 (Hakemsiz Dergi)
Satın alma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler: Otomotiv Sektörü Milk-Run Sözleşme İncelemesi – I
Milk-Run Lojistik Sözleşme İncelemesi
SÖZLEŞME YÖNETİMİ YAZI DİZİSİ
Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler - 5
Prof. Dr. Murat ERDAL
İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı
Otomotiv Sektörü Milk-Run Sözleşme İncelemesi – I. Bölüm
Giriş
Bu hafta otomotiv sektöründen Milk-Run Lojistik Sözleşme örneğine yer veriyoruz. Gündemimizde bir HİZMET SÖZLEŞMESİ var.
Yazıya başlarken şu hususu belirtmek isterim. Sözleşme, sadece üreticiler için değil, aynı zamanda lojistik firmaları için de tam bir rehber niteliğinde…Sözleşmede masanın her iki tarafının da yararlanacağı, dersler çıkaracağı önemli kısımlar var.
Üretim Perspektifi
Lojistik operasyonu (taşıma, depolama, dağıtım vd.) olmayan bir üretim tesisimiz yok. Her fabrika çok sayıda lojistik firmasıyla (tedarikçi) çalışıyor.
Taşıma maliyetlerini ve operasyonel risklerinizi kontrol altında tutmak istiyorsanız, bu “sözleşme incelemesi”, klasörünüzde mutlaka bulunmalı. Bu sözleşmeden fikir alabileceğiniz, hatta doğrudan bire bir kopyalayacağınız çok sayıda madde var. Sözleşmeyi dikkatle okuduğunuzda bana hak vereceksiniz.
Lojistik Perspektifi
Benzer şekilde taşıma ihalelerine hazırlanan lojistik firmalarımızın de yeteneklerini gözden geçirme ve öz değerlendirme yapabilmek adına sözleşmeyi madde madde incelemelerini tavsiye ederim.
Stratejik müşterinin (=Key Account) lojistik ihtiyaçlarını anlama, operasyon tarafında beklentilerini görebilme ve kurumsal gelişim sağlama açısından önemli bir kılavuz. Lojistik firmalarımız: “Rakiplerden bir adım önde olmak müzakere gücünüzü artırmak elinizde. Müşteri sözleşmeleri gelişiminiz için fırsattır.”
Lojistik sektöründe iyi bir satış yöneticisi, operasyon kökenli olmalıdır. İyi bir operasyon yöneticisi olmak istiyorsanız “mevzuatı ve sözleşmeleri bilmelisiniz”.
Hizmet Sektöründe Sözleşme
Kısa bir pencere açalım. Hizmet sektörü zor bir sektör. Taahhüt edilenle gerçekleşen sonuçlar farklılık gösterebiliyor. Tedarikçi araştırması ve seçim kriterleri üzerinde ne kadar çalışılsa da hatalar olabiliyor. Operasyon sürecinin yönetimi, performans göstergeleri (KPI), güvenilirlik ve doğru kontrat inşa etmek sektörel bilgi ve deneyim gerektiriyor.
Okuma yapmak isteyen yöneticilerimiz için iki yazımızı daha dikkatinize sunuyorum:
Danışmanlık Hizmet Alımları ve Sözleşmeler
Şirketlerimizin hemen her branşta danışmanı vardır. Tedarik zinciri yönetimi😊 , finans, muhasebe, iş hukuk, İSG gibi.
- Danışmanlık Hizmet Alımları ve Sözleşmeler: Kontrol Listesi-II
- Danışmanlık Hizmet Alımları ve Proje Esaslı Satınalma Yönetimi - I
OTOMOBİL FABRİKASI ve MİLK – RUN LOJİSTİK OPERASYONLARI
Sözleşmenin daha rahat anlaşılabilmesi adına, öncelikle Milk-Run lojistik operasyonlarını genel hatları ile açıklamak isterim. Temel bakış açımız OPERASYON YÖNETİMİdir. Böylelikle taşıma tabanlı riskler (koordinasyon, araç, hasar gibi) tedarikçi ilişkileri, performans göstergeleri (KPI’lar) ve sözleşme arasında bağ kurmak kolaylaşacaktır.