WOMEN CHARACTERS IN THE NOVEL ‘AL-'ABBASA UKHT AL-RASHİD’ WRİTTEN BY JURJI ZAYDAN


Yakupoğlu Erket E.

Dekaum 2018 - 2. Uluslararası Kadın Kongresi "Güçlendirmek Yerine Güçlenmek ve İlerlemek", İzmir, Turkey, 4 - 05 October 2018, pp.660-668

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.660-668
  • Istanbul University Affiliated: Yes

Abstract

The Abbasid State, which ruled between the years of 750-1258, had lived its most brilliant period in the time of Hârûn Reşîd (d.763 / ö.809) (786-809) and important steps were taken in social and cultural fields. All the same, the sultanas also made significant contributions to the cultural developments during this period. Especially the wife of the caliph Zubeyde bt. Ca’fer and his sister Abbâse bt. Mehdî reached significant levels especially in poetry in the field of literature. Abbâse Sultan, who had an important place in the eyes of the caliph, attended the caliph's chat meetings, his brother enjoyed his conversation and always exchanged the ideas with his sister. As for Zubeyde bt. Ca’fer, she was distinguished by her intellectual and philanthropic personality, and her influence on power of Abbasids. She provided to declare his son as a crown prince at his young age by the means of her power and influence on the power. Corci Zeydan, who has the most important place in the genre of novels in Arabic literature, deals with the relationship between Hârûn Reşîd's sister and his vizier Cafer alBermekî in the historical novel “al- Abbasa”.

750-1258 yılları arasında hüküm sürmüş olan Abbâsî Devleti, en parlak devrini Hârûn Reşîd (d.763/ö.809) zamanında (786-809) yaşamış, bu dönemde sosyal ve kültürel alanda da önemli adımlar atılmıştır. Bu dönemdeki kültürel gelişmelere saray kadınlarının da önemli katkıları olmuştur. Özellikle halifenin eşi Zübeyde bt. Ca’fer ve kız kardeşi Abbâse bt. Mehdî edebiyat alanında özellikle şiir türünde önemli seviyelere ulaşmışlardır. Halifenin nezdinde de önemli bir yere sahip olan Abbâse Sultan, halifenin sohbet toplantılarına katılır, ağabeyi de onun muhabbetinden çok hoşlanır ve daima kız kardeşiyle fikir alışverişinde bulunurdu. Zübeyde bt. Ca’fer ise entelektüel ve hayırsever kişiliğinin yanında iktidara etkisiyle göze çarpar. Zübeyde, bu kudreti ve devlet idaresindeki etkisiyle oğlu el-Emin’in küçük yaşta veliaht ilan edilmesini sağlar. Arap Edebiyatı’nda roman türünde en önemli bir yere sahip olan Corci Zeydan, ‘Abbâse Sultan’ adlı tarihi romanında Hârûn Reşîd’in kız kardeşi ile veziri Cafer el-Bermekî arasındaki münasebeti konu ederken Zübeyde bt. Ca’fer’in iktidar hırsı, halife üzerindeki etkisi ve Abbâse - Ca’fer ilişkisinde oynadığı rolü ele alır.