Satınalma, cilt.12, sa.142, ss.16-19, 2024 (Hakemsiz Dergi)
Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler - 1:
Tedarikçi Üretim Sözleşmelerinde Kalite Yönetimi
Makale Linki:
https://satinalmadergisi.com/satinalma-kontrat-yoneticiligi-ve-riskler-1/
Prof. Dr. Murat Erdal
Son derece dinamik bir alana adım atıyoruz. Satınalma dergisi içerisinde sözleşmelerin operasyonel taraflarını gündeme alıyoruz. Her hafta adım adım ilerleyeceğiz. Elinde sınırlı örnek sözleşme bulunan ve sektörde mesafe almak isteyen firma ve yöneticilerimize de fayda sağlayacağını düşünüyorum.
Bu yazı dizisinde, sözleşmeleri operasyonel çerçevede inceleyerek, olası riskleri tartışacağız. Bildiğiniz gibi farklı iş / faaliyet alanlarında çok sayıda sözleşme türü bulunmaktadır. Elbette odağımız sektörel sözleşmeler olacak. Tedarik zinciri, satınalma, genel idari işler çerçevesinde gerçekleşen üretim ve hizmet alım sözleşmeleri ile başlayacağız.
Bu köşeye satınalma, tedarik zinciri, üretim, kalite ve hukuk ekiplerimizden arkadaşlarımızı katkı vermeye davet etmek isterim. Farklı uzmanlık alanlarından beslenelim. Etkileşimli bir biçimde ilerleyelim. Karşılıklı sektörel bilgi ve deneyimlerimizden öğrenelim.
Sektör yöneticilerimiz mesleğin ilk aşamalarından başlayarak sözleşmelerin ayrıntılarını ve problemleri yaşayıp gördükçe öğrendiler. Sözleşmelerini revize ettiler. Kendilerini geliştirdiler. İşletmelerini risklerden olabildiğince korudular.
Ben de Ticaret Mahkemelerinde uzun yıllar bilirkişi olarak edindiğim tecrübeyi sizlerle paylaşacağım.
Giriş
Satınalma ekipleri firmalar arası ilişkileri yürütürken sürekli araştırma-inceleme, ticari pazarlık, operasyon ve sözleşmelerle iç içe. Şartnameler, prosedürler, el kitapları ve sözleşmeler işimizin stratejik bileşenleri. Satınalma ve tedarik zinciri ekipleri operasyonların aciliyetinden dolayı zaman zaman bu belgelere istenilen ölçüde zaman ayıramıyor. Yoğun tempo içerisinde yazılı dökümanlara vakit ayıramamanın yeterli özeni gösterememenin sıkıntıları daha sonra çıkıyor. Ve o noktada “keşke” deyip iç çekiyoruz. “Keşke işin başında şu maddeyi ekleseydim. Keşke şu konuyu daha net ifade edip sözleşmeye koyabilseydik” diyebiliyoruz. O nedenle teknik ve ticari pazarlık sonrası elde edilen mutabakatın kayıtları doğru tutulmalı. Bu kayıtlardan yola çıkarak sözleşmelerde atlanan bir kısım, yeterince tanımlanmayan, boşlukta bırakılan bir alan bırakılmamalı.