Turizmde Tarım Ürünlerinin Değerlendirilmesi: Muz Örneği


AKOVA S., Şahin G.

XI. International Balkan and Near Eastern Social Sciences Congress, Tekirdağ, Türkiye, 9 - 10 Mart 2019, ss.1-11

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tekirdağ
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-11
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

21. yy. dünyanın tabii ve beşeri anlamda büyük değişimlerin ve yeniliklerin yaşandığı / yaşanacak olduğu bir yüzyıldır. Bu baş döndürücü gelişmeler yaşadığımız yüzyılda günlük yeme – içme alışkanlıklarından endüstri faaliyetlerine, turizm hareketlerinden toplumsal değer yargılarına varıncaya değin hemen her alanda etkisini ciddi veya kısmi hissettirmektedir. Bu noktada da toplumlar yaşanan gelişmelere içinde bulundukları coğrafi faktörlere göre adapte olmak durumundadırlar. Ziraat, turizm ve bunlara bağlı ticari faaliyetler de türlü şekillerde dönüşümlerin yaşandığı alanlar olarak yeni vizyon ve de misyonlar geliştirmektedir. Bu çalışmada da yaşanan değişimler muz ziraati ölçeğinde özetlenerek, yapılanlar ve yapılması gerekenler ele alınmıştır. Muz yetiştiriciliğinin salt bir zirai faaliyet yeknesaklığından çıkartılması, faaliyetin turizm, el sanatları, gastronomi ve sürdürülebilirlik ölçeğinde topyekûn değerlendirilmesi hususunda yapılması gerekenler üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak da başta yerel ekonomiler olmak üzere faaliyetin bütüncül değerlendirilmesiyle yaşanacak / yaşanabilecek gelişmeler değerlendirilmiştir.

21st century is a century in which great changes and innovations that are natural and human sense of the world experienced. These dizzying developments make us feel serious or partial in almost every area from the daily eating-drinking habits to industrial activities, from tourism movements to social value judgments. At this point, societies have to adapt their developments according to their geographical factors. Agriculture, tourism and related commercial activities also develop new vision and missions as areas of which conversions are experienced in various ways. The changes in this study were summarized in the banana agriculture scale, and what was done and what has to be done were discussed. It has been emphasized that the cultivation of banana cultivation should be taken from the uniformity of agricultural activities, and that the activities should be done in terms of tourism, handicrafts, gastronomy and sustainability. As a result, the developments that will take place with the holistic evaluation of the activity, especially the local economies, have been evaluated.