Kültürel Milliyetçilik Kıskacındaki Hindistan


Creative Commons License

Ayman S. G.

Toplum, Tarih ve Siyaset Üzerine Yazılar, Prof. Dr. Cemil Oktay'a Armağan, H. Birsen Hekimoğlu,İnci Özkan Kerestecioğlu, Editör, Gazi Kitabevi, Ankara, ss.127-161, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Gazi Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.127-161
  • Editörler: H. Birsen Hekimoğlu,İnci Özkan Kerestecioğlu, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Narendra Modi liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi (BJP: Hindistan Halk Partisi) hükümeti gerek Hindistan’ın kontrolü altındaki Cammu-Keşmir bölgesinin özerkliğini hukuk dışı yollarla ilhak ederek Keşmir Vadisi’ne asker ve mühimmat yığmaya başlaması gerekse de Güney Doğu Asya'dan gelen Müslümanlar dışındaki tüm mültecilere vatandaşlık hakkı tanıyan yasayı kabul ederek vatandaşlık haklarıyla dinî köken arasında ilişki kurması nedeniyle “uluslararası hukuku ihlal etmekle”, "Müslümanları dışlamakla" ve "ülkenin laik Anayasasını ihlal etmekle" suçlanmaktadır.

Bu çalışma Hindistan’ın bağımsızlığa kavuşmasından sonra hukuki anlamda benimsemiş göründüğü liberal milliyetçiliğin ve laikliğin yerini nasıl olup da kültürel milliyetçiliğe bırakmaya başladığını sorgulamakta ve bu gidişatın sonuçlarını değerlendirmektedir. Makale Hindistan’da Müslümanlığın yayılmasının kısa tarihi ile başlamakta ve Hindu-Müslüman ayrımının derinleşmesinde etkili olan dış faktörleri açıklamaktadır. Makalede Hindistan’ın parçalanarak iki devletin ortaya çıkması sürecinde yaşananlar ve karşılaşılan zorluklar mercek altına alınmaktadır. Makalede Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) ideolojik temelleri ve tarihsel gelişimi üzerinde durulurken onun sağ-populist partilerle olan ortaklıkları irdelenmekte ve kültürel milliyetçiliğin neo-liberal ekonomik uygulamalarına yönelik itiraz ve tepkilerin dizginlenmesinde ne tür bir işlev kazandığı analiz edilmektedir. Makale Narendra Modi iktidarının Müslümanları hedef alan uygulamalarına karşı güçlü tepkilerin verilmesinin ne oranda mümkün olduğunu tartışarak sona ermektedir.