Aşırı Nitelikliliğin İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisinde Kolektif Şükranın Moderator Etkisi


Yıldız B., Özdemir F., Habib E., Çakı N.

Örgütsel Davranış Araştırmaları Dergisi, cilt.2, ss.40-61, 2017 (ESCI)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 2
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Örgütsel Davranış Araştırmaları Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Sayfa Sayıları: ss.40-61
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu c¸alıs¸mada as¸ırı nitelikliligˆin olumsuz sonuc¸larından birisi olan is¸ten ayrılma niyeti u¨zerindeki etkisi ve bu etki u¨zerinde kolektif s¸u¨kranın moderator rolu¨ incelenmis¸tir. Bu bagˆlamda kolektif s¸u¨kranın moderator etkisi Kis¸i-I·s¸ Uyumu Teorisi kapsamında irdelenerek literatu¨rdeki bos¸lugˆun doldurulması amac¸lanmıs¸tır. Aras¸tırmanın o¨rneklemini I·stanbul ilinde farklı sekto¨rlerde c¸alıs¸makta olan 178 c¸alıs¸an olus¸turmaktadır. Aras¸tırmada veri toplama aracı olarak anket teknigˆi kullanılmıs¸ olup, veriler 2017 yılının Mart ve Nisan aylarında toplanmıs¸tır. Aras¸tırmada anket teknigˆiyle toplanan veri SPSS programı ve SPSS ic¸in gelis¸tirilmis¸ bir makro olan PROCESS ile analiz edilmis¸tir. Aras¸tırma bulguları go¨stermektedir ki ilgili literatu¨rdeki daha o¨nceki c¸alıs¸malarla benzer s¸ekilde as¸ırı niteliklilik is¸ten ayrılma niyeti u¨zerinde istatistiksel ac¸ıdan anlamlı ve pozitif bir etkiye sahiptir. Buna ek olarak o¨ngo¨ru¨lenin aksine, as¸ırı nitelikliligˆin is¸ten ayrılma niyeti u¨zerindeki etkisinde kolektif s¸u¨kranın moderator etkisinin istatistiksel ac¸ıdan anlamlı olmaması aras¸tırmanın bir digˆer bulgusunu olus¸turmaktadır. Aras¸tırma sonucunda yo¨netici ve uygulayıcılar ic¸in c¸es¸itli o¨neriler sunulmus¸tur.

Anahtar Kelimeler: As¸ırı niteliklilik, is¸ini ku¨c¸u¨k go¨rme, is¸ten ayrılma niyeti, kolektif s¸u¨kran, kendini u¨stu¨n go¨rme.

ABSTRACT

In this study, the moderator role of collective gratitude on the relationship between perceived overqualification and turnover intention, which is one of the negative results of overqualification, was investigated. In this context, to fill the gap in the current literature, the purpose of this study is to investigate the conditional effect of the collective gratitude based on Person-Job Fit Theory. The sample of this study consists of 178 employees, who work in different sectors in Istanbul. Data was gathered by using convenient sampling method between the date of March-April 2017. The data that collected by using survey technic analyzed by using SPSS software and PROCESS that is a macro for the test complex relations. The findings show that overqualification is a statistically significant and positive predictor of turnover intention. This finding consistent with the past studies. However, the findings also show that the moderator role of collective gratitude, contrary to theoretical expectations, is not significant. Managerial and further research implications are also provided.

Keywords: Collective gratitude, job misprision, overqualification, turnover intention, self-righteousness