Merhaba arkadaşlar,
Pazartesi günkü derste işlemiş olduğumuz sunum ekte PDF olarak paylaşılmıştır.
İyi çalışmalar dilerim,
Merhaba arkadaşlar,
Son hafta denememize ait 'Elektroliz' deney sunumumuzu .pdf formatında paylaşıyorum.
İyi çalışmalar dilerim,
Merhaba arkadaşlar,
Son hafta deneyimize ait 'Katı ve Sıvıların Özısıları' konu anlatımı sunumu ekte paylaşılmıştır.
İyi çalışmalar dilerim,
Selamlar arkadaşlar,
Talebiniz üzerine ilk hafta deneyimize ait 'Ekstraksiyon' sunumunu pdf formatında paylaşıyorum.
İyi çalışmalar,
Merhaba arkadaşlar,
Adsorbsiyon deneyine ait sunum dosyası ekte iletilmiştir.
İyi çalışmalar dilerim,
Merhaba arkadaşlar,
Yeni dönemde Fizikokimya Laboratuvarı II deneylerimiz sonrası aşağıdaki rapor formatını ELLE YAZARAK dolduracaksınız. İlk dönemin aksine raporlar BİREYSEL OLARAK yapılacaktır. Deney rapor formatı laboratuvar dersinde anlatılmıştır.
İyi çalışmalar,
Merhaba sevgili arkadaşlar,
İdeal gaz deneylerinin ilki Guy-Lussac denemesi laboratuvarımızda gösterildiği şekilde gerçekleştirilmiş, dataları ekteki Excel dosyasında paylaşılmıştır. Lütfen hesaplarınızı buna göre yapınız.
Raporunuzda deneyin yapılışını, özgün deney düzeneğini betimleyip çalışma prensibini izah ederek anlatınız. Guy-Lussac deneylerinde ne tür sistemlerde çalışılmıştır? Belirtiniz. Hesaplamalar, yine ekte verilen .pdf dosyasına uygun şekilde gösterilecektir. Lütfen sonuçlarda, bulunan gaz sabitinin beklenenden sapma miktarını (% olarak) ve bunun olası sebeplerini tartışınız. Elle oluşturmuş olduğunuz milimetrik kağıt grafiklerinizi üzerinde Ad-Soyad-Numaralarınız, Grup ve Masalarınız açıkça belirtilmiş şekilde ELDEN teslim ediniz. Ayrıca grafiklerinizin taranmış bir kopyasını elektronik olarak ileteceğiniz raporunuza ekleyiniz. Elden teslim için son tarih 11.12.2023'tür.
Kolaylıklar dilerim,
Merhaba değerli arkadaşlar,
27.11.2023 Tarihli dersimizde gerçekleştirilen 'Gaz Kanunları' başlıklı teorik konu anlatımı sunuşumuza ait dosyayı ekte .pdf formatında bulabilirsiniz.
Başarılar dilerim.
Merhaba arkadaşlar,
06.11.2023 tarihinde gerçekleştireceğimiz 'Yüzey Gerilim' denemesinin föyü ekte paylaşılmıştır.
Başarılar dilerim.
Merhabalar arkadaşlar,
2. Hafta yapacağımız 'viskozite' denemesine ait föy ekte iletilmiştir.
İyi çalışmalar dilerim,
Merhabalar arkadaşlar,
Pazartesi günü gerçekleştireceğimiz 'PİKNOMETRE VE REFRAKTOMETRE KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERİN YOĞUNLUKLARININ TAYİN EDİLMESİ' deneyine ait deney föyü ekte paylaşılmıştır, dikkatinize sunarım.
Başarılar,
Merhaba arkadaşlar,
Hepinize yeni eğitim öğretim yılınızın hayırlı ve başarılarla dolu olmasını dilerim. KIMY2017 kodlu Fizikokimya Laboratuvarı I dersimizi bu sene birlikte gerçekleştireceğiz. Ekteki dosyada tek ve çift numaralı arkadaşlarımız laboratuvar gruplarını görebilirler. Herkesin mensup olduğu gruplar farklı renklerde temsil edilmiştir.
Derste görüşmek üzere. Başarılar.
Merhaba arkadaşlar,
Fizikokimya Lab. II dersine yüzyüze katılamayan arkadaşlar aşağıdaki ödev dosyalarında verilen deneysel dataları kullanarak ilgili denemelere ait hesaplamaları yapacaktır.
Herkes yalnızca KATILAMADIĞI DENEMELERE AİT ödevler göndermelidir.
Ödevlerinizi "Fizikokimya Lab II Ödevi" başlığıyla bana mail olarak iletebilirsiniz.
Son teslim tarihi 04.06.2023 Pazar günüdür. Bugünden sonra iletilen ödevler kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır.
Kolaylıklar dilerim,
Yahya Baş
Arkadaşlar merhaba,
Tamamlayamadığımız Boyle kanununa ait denemenin hesaplamalarda kullanacağınız deney dataları paylaşılmıştır.
Kolay gelsin.
Arkadaşlar merhaba,
Derste belirtilmiş olan ödevlerinizi, her biri ilgili klasöre olacak şekilde lütfen BURADAKİ GOOGLE DRIVE LİNKİNE yükleyiniz. Her klasördeki dosya adı; ÖĞRENCİ NO - AD - SOYAD şeklinde olmalıdır.
İyi çalışmalar dilerim,
Yahya
Arkadaşlar merhaba,
Laboratuvarımızın 6. haftasında gerçekleştirdiğimiz 'Adsorpsiyon' denemesi sunuşu paylaşılmıştır.
İyi çalışmalar dilerim,
Merhaba arkadaşlar,
5. Denememize ait deney önü sunum dosyası ektedir. Ayrıca aşağıdaki linkten Brix skalası ve dijital refraktometreler hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim.
Merhaba arkadaşlar,
Deneme sonrasında bizim belirteceğimiz datalarla bir üçgen diyagramı (ternary diagram) sizin oluşturmanızı istemiştik. Verileriniz aşağıda linki belirtilen makalede, Tablo 1'de yer alan verilerdir. Burada x1, x2 ve x3, sırasıyla üçlü sistemdeki su, asetik asit ve MIBK kütle fraksiyonlarını vermektedir.
Ekstraksiyon uygulamaları ve üçgen diyagram oluşturma örnekleri içeren YouTube izleme listesini aşağıdaki linkte paylaşmaktayım.
https://youtube.com/playlist?list=PLhkw0YuBgCByRFmblPi2tnaKZjJkDrT2L
Üçgen diyagramı, internetten bulacağınız bir şablona ELLE ÇİZMENİZİ ve raporunuzla beraber teslim etmenizi bekliyorum. Datalardan meydana getirilen noktaları lütfen işaretleyerek belirtiniz. Sorularınız olursa maille ya da yüz yüze ulaşabilirsiniz.
Başarılar, iyi çalışmalar dilerim.
Fizikokimya Laboratuvarı I dersi, 3. Hafta: Yüzey Gerilimin Damla Sayma Yöntemiyle Tayini denemesine ait deney önü sunumu.
Arkadaşlar merhaba,
18.10.2022 Salı günü yapacağımız OSWALD VİSKOZİMETRESİ İLE SIVILARIN VİSKOZİTESİNİN ÖLÇÜMÜ VE VİSKOZİTENİN SICAKLIĞA BAĞLILIĞININ ÖLÇÜLMESİ deneyinin deney önü sunum dosyası ekte sunulmuştur.
Deneye gelirken yanınızda LABORATUVAR DEFTERLERİNİZİN yanı sıra HESAP MAKİNESİ ve MİLİMETRİK GRAFİK KAĞIDI bulundurmanız gerekmektedir.
Başarılar.
Arkadaşlar merhaba,
Bahsettiğim deney raporu örneklerine Türkçe ve İngilizce olarak LinkedIn profilimdeki 'Yayınlar' başlığı altındaki linklerden erişebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar:
- Lütfen İçindekiler tablosu ve şekiller-tablolar listesi ekleyiniz.
- Özellikle TEORİK KISIM'da lütfen çok fazla detaya girmeyin. Kullandığınız her kavramı, hiç bilmeyen birine anlatabilecek kadar öz bilgilerle üç-beş cümle tanıtmanız kafidir.
- Sayfa düzeni, başlık düzeni, sayfa numaralarına lütfen dikkat edin.
- Referanslarınızı formal olarak örnek raporlarda gördüğünüz formatlarda göstermenizi bekliyorum. Buradaki kaynaklara metin içerisinde de mutlaka yer verilsin. Spesifik bir bilgi ya da yorum alıp kullandığınız zaman bunu lütfen kimden ve nereden aldığınızı belirtin. Aksi hem etik hem teknik açıdan sakıncalıdır.
- Bir resme yer vermeden önce lütfen metin içerisinde o resmin muhteviyatını açıklayın. Örneğin ' Şekil 4, ....... göstermektedir.' gibi.
- Grafiklerinizi rapora EK olarak sunacaksınız. Rapor ekleri Kaynakça'dan da sonra EKLER 1.derece başlığı ile ilave edilir. Lütfen herkesin içindekiler tablosunda bu başlığı da göreyim.
-Grafiklerin gerek boyut, gerekse okunaklılık açısından yeterli ve anlaşılır olması çok önemlidir. Lütfen grafiği rapora eklemeden önce grafiğin hepinizce okunaklı ve anlaşılır olduğunda mutabık olun.
Başarılar dilerim.
Merhaba,
Fizikokimya Laboratuvarı I dersi laboratuvar grupları çizelgedeki şekilde oluşturulmuştur.
Başarılar dilerim.