Yaşamımızdaki İstanbul


Turoğlu H.

İstanbul Erkek Lisesi 1. Coğrafya Sempozumu. Prof. Dr. Sırrı Erinç Anısına. 10-12 Mayıs 2024, İstanbul, İstanbul, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2024, ss.1-13

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-13
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu makale; 10-12 Mayıs 2024 tarihleri arasında, İstanbul Kabataş Erkek Lisesinde, Prof. Dr. Sırrı Erinç anısına düzenlenen “1. Kabataş Erkek Lisesi Coğrafya Sempozyumu” nun 3. Gün programında sunulan, “Yaşamımızdaki “İstanbul” başlıklı konuşmanın genişletilmiş özetidir. Bu konuşmada; İstanbul’da yaşayan her bir bireyin yaşamında gündem oluşturan; deprem, su kıtlığı ve şehir selleri konularına değinilmiştir. Bu konular; lise müfredatındaki coğrafya derslerinin konu ile ilgili kazanımları dikkate alınarak ve ilişkilendirilerek özetlenmiştir. Bu içeriğin temel amacı; Ortaöğretim Coğrafya programı üniteleri ve bu ünitelere ait kazanımların aslında doğrudan yaşamımızın içinde olduğunu öğrencilere hissettirmek ve bu konuda bir farkındalık yaratmaktır.

Deprem ve ayrıca iklim değişikliğinin kontrolünde gelişen su kıtlığı ve şehir selleri; İstanbul’da yaşayan bireylerin gündemindeki doğa kökenli önemli tehlikelerdir. Bu tehlikelerin gerçekleşmeleri halinde afet boyutundaki sonuçları olacağı öngörülmektedir. Afet yönetimi perspektifinde tehlikeleri önlemek, önlenemiyorsa zarar azaltma tedbirlerinin alınması temel prensip olarak kabul edilir. Bu yaklaşımın başarıya ulaşması; İstanbul’da yaşayan bireylerin ve genel anlamda toplumun bu konudaki algısı ve konuya sahip çıkma düzeyi ile ilgilidir.

Bireysel ve toplumsal algı ise okulöncesi, ilk öğretim ve ortaöğretim seviyelerindeki coğrafya eğitiminin başarısı ile ilişkilidir. Zira İstanbul için söz konusu olan bu tehlikeler aslında onu şekillendiren ve ortaya çıkartan coğrafi özelliklerin bir sonucudur. Dolayısıyla bu tehlikelere ait toplumsal farkındalık; ilk ve ortaöğretim coğrafya programlarının sınav odaklı ezbere dayalı bir öğretim programı yerine hayatın içinden konularını alan bütüncül bir coğrafya eğitimi ile mümkündür. 

Anahtar kelimeler:  İstanbul, Ortaöğretim, Deprem, Su kıtlığı, Şehir seli.

This article is an extended summary of the presentation titled "Istanbul in Our Lives" presented on the 3rd day of the "1st Kabataş Erkek High School Geography Symposium" organized in memory of Prof. Dr. Sırrı Erinç at Kabataş Erkek High School in Istanbul between 10-12 May 2024. In this presentation; earthquakes, water scarcity and urban floods, which constitute an agenda in the lives of every individual living in Istanbul, were addressed. These topics are summarized by taking into account and relating them to the relevant achievements of the geography courses in the high school curriculum. The main purpose of this content is to make students feel and to raise awareness on this issue that the units of the Secondary Geography program and the achievements of these units are actually directly in our lives.

Earthquakes, water scarcity and urban floods under the control of climate change are important natural hazards on the agenda of individuals living in Istanbul. It is foreseen that these hazards will have disaster-scale consequences if they materialize. In disaster management perspective; preventing hazards and taking mitigation measures if they cannot be prevented are accepted as the basic principle. The success of this approach is related to the perception of the individuals living in Istanbul and the society in general on this issue and the level of ownership of the issue.

Individual and social perception is related to the success of geography education at pre-school, primary and secondary education levels. Because these dangers for Istanbul are actually a result of the geographical features that shape and reveal it. Therefore, social awareness on these hazards is possible with a holistic geography education that takes subjects from life instead of an exam-oriented, rote-based curriculum in primary and secondary geography education programs.

Key words: Istanbul, Secondary education, Earthquake, Water shortage, Urban flood.