Nazal Cerrahi Geçiren Hastalarda Faringeal Tampon Uygulamasının Gastrik Hacim Üzerine Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma


Altun Bingöl D., Özkan Seyhan T., Canbaz M., Aydemir L., Altun D., Gökduman H. C., ...Daha Fazla

Türk Anestezi Reanimasyon Derneği Ulusal Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2022, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Faringeal tampon(PP), nazal operasyonlarda kanamanın yutulmasına bağlı oluşabilecek postoperatif bulantı ve kusma(PONV) insidansını ve aspirasyon riskini azaltmak için kullanılmaktadır(1). Çalışmalarda nazal cerrahide PP kullanımının, PONV insidansı ve şiddeti üzerindeki etkisi araştırılmış(2); gastrik hacim(GV) üzerindeki etkisi ise kantitatif olarak değerlendirilmemiştir. Amacımız birincil olarak Gastrik Ultrasonografi(US) ile PP'nin antral kesit alanı(ACSA) ve dolayısıyla GV üzerindeki etkisini değerlendirmek ve ikincil olarak da PONV ve boğaz ağrısı varlığını araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: 
Bu prospektif-randomize-kontrollü çalışmada elektif nazal cerrahi [septoplasti, septorinoplasti ve fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi(FESS)] uygulanan hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı: Kontrol Grubu(faringeal tampon uygulanmayan) ve PP(faringeal tampon uygulanan) Grubu. Tüm hastalarda, sağ lateral dekübit pozisyonunda gastrik US ile, ACSA ve GV hesaplaması için ameliyat öncesi ve sonunda gastrik antral ölçüm yapıldı(Resim 1).PONV ile boğaz ağrısı varlığı ve şiddeti postoperatif 2. ve 24. saatlerde kaydedildi.Çalışma, ClinicalTrials.gov adresine prospektif olarak kaydedilmiştir. (NCT04819659).

Bulgular: 
Nazal cerrahiye alınacak 200 hasta tarandı, 180 hasta dahil edildi(Resim 2). Ameliyat sonrası ACSA ve GV, her iki grupta ve kontrol Grubu ile karşılaştırıldığında PP Grubunda ameliyat öncesi değerlere göre anlamlı derecede daha büyüktü. PONV insidansı ve şiddeti Grup PP'de anlamlı olarak daha azdı. Erken dönemde benzer insidansa sahip olmasına rağmen, serviste Kontrol Grubunda daha sık ve şiddetli boğaz ağrısı gözlendi(Tablo 1).Artan Apfel skoru ve postoperatif ACSA ilk 2 saat boyunca artmış PONV olasılığı ile ilişkiliyken; PP yokluğu, septoplasti ile karşılaştırıldığında septorinoplasti ve FESS, ASA skorunun azalması sonraki 22 saat boyunca artmış PONV insidansı ile ilişkilendirildi(Tablo 2). Alt grup analizi sonucunda tüm ameliyat türlerinde PP kullanımı ile aspire edilen kan hacmi artarken, ACSA ve GV değerleri daha küçük bulundu(Tablo 3).

Tartışma ve Sonuç: 
Gastrik US, nazal cerrahilerde yutulan kana bağlı olarak ACSA ve GV’un arttığını gösterirken, PP kullanımının bu durumu sınırladığını göstermiştir. Operasyon türlerinden bağımsız olarak, hipofaringeal tampon kullanımı daha küçük GV ile sonuçlanarak, PONV ve boğaz ağrısı insidansının ve şiddetinin azalmasını sağlamıştır.