Yoğun Bakımda UpToDate Mobil Uygulaması Kullanılarak Potansiyel İlaç-İlaç Etkileşiminin Tespiti: Retrospektif, Gözlemsel Bir Çalışma


KAYHAN M., Kayhan O., Dikmen Y., ÖZTÜRK M. A.

Türk Yoğun Bakım Dergisi, cilt.23, sa.1, ss.61-69, 2025 (ESCI) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 23 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2025
  • Doi Numarası: 10.4274/tybd.galenos.2024.15045
  • Dergi Adı: Türk Yoğun Bakım Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.61-69
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç Bu çalışmada UpToDate ilaç etkileşimleri uygulaması ile potansiyel ilaç-ilaç etkileşimlerinin (PİİE) sıklığı ve kullanılan ilaç sayısının PİİE üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem Çalışmaya 2016 yılında 3 gün ve daha fazla yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 12 yaş üstü hastalar dahil edildi. 24 saatten fazla kullanılan ilaçların UpToDate uygulamasına girilmesiyle PİİE’ler tespit edildi. Hafif, orta ve ağır PİİE toplam sayısı ile kullanılan ilaç sayısı, kalış süresi, yaş, kronik hastalık sayısı, mekanik ventilasyon (MV) desteği, hastaneye yatış tanıları ve APACHE II skoru istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular Uygulanan ilaç sayısı arttıkça PİİE’nin arttığı bulunurken, hastanede yatış gün sayısı ile kesin bir ilişki göstermediği belirlendi. Ancak MV desteği alan, APACHE II skoru yüksek olan ve ölen hastalarda bu oran daha yüksekti. PİİE en az postoperatif takip tanı grubunda görüldü. Sonuç Kritik hastalarda kullanılan ilaç sayısı arttıkça PİİE’nin arttığı belirlendi.
Objective: This study aimed to investigate the frequency of potential drug- drug interactions (pDDI) and the effect of the number of drugs used on pDDIs using the UpToDate drug interactions application. Materials and Methods: Patients aged >12 years who were treated in the intensive care unit for 3 days in 2016 were included in the study. pDDIs were detected by entering the drugs used for >24 hours into the UpToDate application. The total number of mild, moderate, and severe pDDIs, number of medications used, length of stay, age, number of chronic diseases, mechanical ventilation (MV) support, hospitalization diagnoses, and APACHE II score were statistically compared. Results: Although the pDDI was found to increase with the number of medications administered, it did not show an exact association with the number of days of hospitalization. However, it was higher among patients who received MV support, had a high APACHE II score, and died. pDDI was observed least in the postoperative follow-up group. Conclusion: The pDDI increased as the number of medications used by critically ill patients increased.