Amaç: Diş macunu, diş plağını temizlemede en önemli araçlardan biridir ve ağız ve diş hijyeni uygulamalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çalışmanın amacı, piyasada bulunan çocuk diş macunlarının içeriklerini incelemek ve bu içeriklerin macunlar arasındaki yaygınlıklarını belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: İstanbul’daki beş süpermarket ziyaret edilerek market raflarında yer alan çocuk diş macunları bu çalışmanın kapsamına alındı. Diş macunu içerikleri bir Excel veritabanında kaydedildi. Diş macunu oluşturan her bileşene ait literatür verilerini derlemek için Google Scholar, PubMed ve ScienceDirect veritabanları kullanıldı. Her bir içeriğin tüm diş macunları arasındaki bulunma oranı yüzde cinsinden belirlendi. Bulgular: Market raflarında altı diş macunu markasına ait on beş farklı isimde diş macunu tespit edildi. Bu diş macunlarını oluşturan toplamda altmış iki farklı bileşen belirlendi. Altmış iki bileşenden kırk yedi tanesinin literatüre göre vücut ve çevre dokular için irritan, toksik veya yan etki oluşturabileceği belirlendi. Sodyum florürün diş macunları arasında farklı ppm’lerde bulunduğu (n=3; ≥1450 ppm ve n=1; 700 ppm); sodyum sakkarin, sodyum lauril sülfat (n=6; %40), titanyum dioksit (n=3; %20) ve paraben (n=2; %13,3) gibi olumsuz etki oluşturabilecek bileşenlerin de diş macunlarının içeriğinde yer aldığı saptandı. Sonuç: Çoğu diş macununun zararlı ve olumsuz etkiler oluşturabilecek çeşitli bileşenler içermesi kayda değer ve dikkat çekici bir durum olup; bu içeriklerin kullanımının mümkün olduğunca azaltılması sadece ağız diş sağlığı değil, genel sağlık ve toplum sağlığı açısından da önem arz etmektedir.
Objective: Toothpaste stands as a paramount instrument in eradicat- ing dental plaque and remains an intrinsic component of oral and dental hygiene regimens. The primary objective of this investigation is to scrutinize the constituents of children's toothpaste products accessible in the market and ascertain the prevalence of these components across various brands. Material and Methods: Five supermarkets located in Istanbul were surveyed, and children's toothpaste products displayed on the mar- ket shelves were incorporated in this research. The con- stituents of the toothpaste were documented in an Excel database. In order to gather relevant literature data per- taining to each component present in the toothpaste, Goo- gle Scholar, PubMed, and ScienceDirect databases were employed. The occurrence of each ingredient across all toothpaste brands was calculated as a percentage. Results: Fifteen different toothpaste products from six brands were identified on the market shelves. A total of sixty-two dif- ferent components were found in these toothpaste prod- ucts. Among these components, forty-seven were deter- mined to have the potential to induce irritation, toxicity, or adverse effects on body and environmental tissues based on the literature. Sodium fluoride was found in different ppms among the toothpastes (n=3; ≥1450 ppm & n=1; 700 ppm); toothpastes also contained potentially harmful in- gredients such as sodium saccharin, sodium lauryl sulfate (n=6; 40%), titanium dioxide (n=3; 20%), and paraben (n=2; 13.3%). Conclusion: The notable prevalence of diverse deleterious and unfa- vorable constituents in numerous toothpaste products rep- resents a salient and disconcerting matter. Mitigating the utilization of these elements is not only imperative for oral and dental well-being but also pivotal for overall health and societal welfare.