4th International Turkish World Enginering and Science Congress, Antalya, Türkiye, 30 Kasım - 03 Aralık 2023, cilt.1, ss.1263-1272, (Tam Metin Bildiri)
Yalova İlinin Armutlu ilçesi doğal bitki örtüsü ve orman altı merasıyla küçükbaş ve büyükbaş sütçülüğüne müsait bir yöredir. Süt satışı ve peynir üreticiliği ilçede çiftçiler tarafından tercih edilen ekonomik bir uğraştır. Elde edilen sütler ise genellikle çiftçiler tarafından geleneksel yöntemlerle beyaz peynire işlenmekte ve bu şekliyle ilçe halkına sunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Armutlu yöresinde merada yayılım yapan inek ve keçi sütlerinin peynir randımanlarında oluşturduğu değişimleri incelemek, bu sayede yöre merasına en uygun süt türünü tespit etmek ve yöresel bir ürün geliştirmeye yönelik ilk bilimsel adımları atmaktır. Süt üreticiliğinde en çok inek ve keçi yetiştiriciliği yapılmakta olduğundan bu iki türe ait sütler gerçekleştirilen çalışmanın kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamında, on iki ay boyunca merada yayılım gösteren keçi ve inek sütleri Ocak, Nisan Temmuz ve Kasım aylarında Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından onaylı Armutlu Meslek Yüksekokulu Süt Ürünleri Uygulama Birimi’ne soğuk zincir korunarak getirilmiş ve işlenerek beyaz peynir üretimleri yapılmıştır. pH tayini, yoğunluk tayini, protein tayini, toplam kuru madde miktarı, yağ analizleri yapılarak veriler peynir çeşidine ve dönemlere göre kıyaslanmıştır. Besinsel parametreler incelendiğinde keçi peynirinin protein, yağ, kuru madde verileri inek peynirine oranla daha yüksek elde edilmiştir. İki peynirin randımanları karşılaştırıldığında keçi peynirinde inek peynirine kıyasla randımanın daha iyi olduğu (1 kg beyaz peynir üretimi için Litre bazında daha az miktarda süte ihtiyaç duyulduğu) tespit edilmiştir. Bu nedenle keçilerin beslenmesinde mera olanakları sayesinde daha az yeme ihtiyaç duyulduğundan süt veriminde artış sağlamak için yerel üreticilerin keçi yetişticiliği faaliyetlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Böylece Armutlu yöresinde diğer peynir türlerine nazaran daha az üretimi yapılan keçi peynirine olan talebin artacağı öngörülmektedir.