Düşük Kas Kuvveti Kriteri Için Altı Farklı Tanısal Yaklaşımın Kullanıldığı GLIM Kriterleri: Hangi Versiyon Toplumda Yaşayan Yaşlılarda Malnütrisyon Ilişkili Mortaliteyi Daha Iyi Öngördürüyor?


Creative Commons License

Özkök S., İlhan B., Şeker N., Küçükdağlı P., Yılmaz Ö., Kılıç C., ...Daha Fazla

13. Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Kongresi 2023, Antalya, Türkiye, 16 - 19 Mart 2023, ss.126

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.126
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Küresel Beslenme Üzerine Liderlik Girişimi (GLIM), malnütrisyon tanısında kas kütle değerlendirmesine yönelik alternatif yöntemlerin uygulanabileceğini bildirmektedir (1). Bu yöntemler arasında hangisinin olumsuz sonlanımları tespit etmede daha kullanışlı olduğu aydınlatılmayı bekleyen bir konudur. Bu bağlamda, çalışmamızın amacı altı farklı GLIM versiyonunun tespit ettiği malnütrisyon prevalanslarını ve bunların mortalite ile ilişkilerini ortaya koymaktır.

Yöntem: Bu geriye dönük takip çalışmasına üçüncü basamak sağlık kuruluşuna ayaktan başvuran yaşlı bireyler dahil edildi. GLIM kriterleri için altı farklı versiyonun tanımlanmasında düşük kas kütlesinin değerlendirilmesi için kullanılan yöntem belirleyici oldu: 1. Biyoimpedans analizi (BIA) ile ölçülen iskelet kas kütlesi (boyun karesine göre ayarlanmış), 2. BIA ile ölçülen iskelet kas kütlesi (vücut kütle indeksine göre ayarlanmış), 3. El kavrama kuvveti, 4. Baldır çevresi, 5. Vücut kütle indeksine göre ayarlanmış baldır çevresi, 6. Düşük kas kütlesi kriterinin olmadığı GLIM. Sağkalım analizi için Kaplan-Meier log rank testi kullanılmış olup, Cox regresyon analizi ile farklı GLIM versiyonlarının mortalite ile ilişkisi çalışıldı.

Bulgular: Çalışmaya ortanca yaşı 72 olan ve %68.8’i kadın olan 224 katılımcı dahil edildi. Farklı GLIM versiyonları ile tespit edilen malnütrisyon prevalansları %4.0-34.1 arasındaydı. Ortanca 31 aylık bir takip süresinde 14 (%6.3) katılımcıda ölüm tespit edildi. Ayarlama yapılmayan analizlerde boyun karesi ile düzeltilmiş iskelet kas kütlesinin, el kavrama kuvvetinin veya baldır çevresinin kullanıldığı ve ek olarak düşük kas kütlesi kriterinin kullanılmadığı GLIM versiyonları artmış mortalite riski ile ilişkiliydi [HR (%95 GA) sırasıyla 3.8 (1.1-13.7), 4.3 (1.4-12.8), 4.6 (1.3-16.7), 7.3 (2.0-26.5)]. Yaşa ve cinsiyete göre yapılan ayarlamaların sonucunda, hiçbir GLIM versiyonunun toplumda yaşayan yaşlılarda mortalite öngördürücüsü olmadığı saptandı.

Sonuç: GLIM kriterleri, düşük kas kütlesi kriterine yönelik alternatif yöntemler kullanılabileceğinden geliştirilmeye açıktır. GLIM uzlaşı paneli, bu kriterlerin prediktif geçerliliğinin saptanabilmesi ve geliştirilebilmesi için farklı hasta gruplarında alternatif ölçümler kullanılarak yapılan çalışmaları kuvvetle önermektedir (1). Bu bağlamda, çalışmamız toplumda yaşayan yaşlılarda alternatif ölçüm yöntemlerinin kullanıldığı GLIM kriterleri ile saptanan malnütrisyonun mortalite öngördürücüsü olmadığı sonucunu ortaya koymaktadır.