Kış ve ilkbaharda marketlerden toplanan tereyağı örneklerinde Aflatoksin M1 düzeyinin araştırılması


Creative Commons License

Dönmez D., Uzun M.

Food and Health, cilt.10, sa.3, ss.235-243, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.3153/fh24022
  • Dergi Adı: Food and Health
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.235-243
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hayvan yemlerinde bulunan Aflatoksin B1 (AFB1), hayvanlarda M1'e (AFM1) dönüşerek bu hay-vanların sütünden elde edilen tüm süt ürünlerini kontamine eder. Bu çalışmada Türkiye’deki yasal toksin sınırı olan 0.05 μg/kg (50 ng/L) temel alınarak çeşitli marketlerden 42’si Ocak-Şubat ve 42’si Mayıs aylarında toplanan 84 tereyağı örneğinde AFM1 düzeyleri duyarlılığı yüksek olan kompetitif ELISA yöntemiyle araştırılmıştır. İncelenen 84 tereyağı örneğinin 79’ unda (%94) farklı düzeylerde AFM1 varlığı saptanırken, bu örneklerinin 67’sinde (%79.7) yasal sınırın aşıldığı belirlenmiştir. Sonuçlar mevsimsel açıdan değerlendirildiğinde, Ocak-Şubat aylarına (kış) ait 42 tereyağı örneğinin 37’sinin (%88.1), Mayıs ayında (ilkbahar) toplanan 42 tereyağı örneğinin tü-münün (%100) çeşitli düzeylerde AFM1 ile kontamine olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucunda, tereyağlarında belirlenen AFM1 düzeylerinin ciddi halk sağlığı sorunu oluşturabileceği, bu du-ruma sebep olabilecek hayvan yemlerinin AFB1 düzeylerinin ve bu yemlerin saklandığı depo ko-şullarının düzenli kontrolünün sağlanması gerektiği düşünülmüştür. İlkbaharda toksin düzeyleri-nin kış mevsimine göre daha yüksek olması, hava koşulları nedeniyle hayvanların meraya çıka-madığı ve depo yemleri ile beslenmeye devam ettikleri şeklinde yorumlanmıştır.