Girişimcilik Potansiyelinin Ortaya Çıkarılmasında Şehir Kümelenmelerinin Rolü: Çin Şehir Kümelenmeleri Örneği ve Türkiye için Öneriler


Creative Commons License

Karakurt Ç., Yazıcı S.

Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, cilt.16, sa.1, ss.136-150, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 16 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.136-150
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde kümelenmelerin ekonomik faaliyetlerdeki rolünü analiz eden çok sayıda çalışma ortaya çıkmıştır. Kümelenmeler işletmelerin rekabet edebilirliğini arttırmada, ülkenin rekabet üstünlüğünü kaybettiği alanları yeniden canlandırmada, bölgelerin ekonomik gelişimlerini sağlamada ve ülkenin rekabet edebilirlik derecesini arttırmada olumlu etkilere sahiptir (Romero ve Montoro 2008). Ayrıca kümelenmeler girişimcilik potansiyelinin ortaya çıkarılmasında da önemli bir yer tutmaktadır (Porter, 1990, 1998; Rocha, 2004). Bu açıdan bakıldığında kümelenme ile girişimcilik kavramlarının bir arada kullanılması sık görülen bir durumdur. Bu noktada kümelenme kavramına farklı bir boyut getiren şehir kümelenmeleri kavramı ise uzun yıllardır birçok ülke tarafından kalkınma, kentleşme, yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında girişimcilik potansiyelinin ortaya çıkarılmasında şehirlerin kümelenmesinin önemine değinilmiştir. Şehir kümelenmelerini kalkınma ve kentleşme planları dahilinde dünyada en başarılı şekilde geliştiren Çin, bu noktada öne çıkmaktadır. Bu sebeple, bu çalışmada Çin şehir kümelenmeleri örneğinden yola çıkılarak Türkiye için benzer bir model önerisi sunulmuştur.

In recent years, numerous studies have emerged that analyze the role of clusters in economic activities both in developed and developing countries. Clusters have positive effects in increasing the competitiveness of enterprises, revitalizing areas where the country has lost its competitive advantage, ensuring the economic development of regions and increasing the competitiveness of the country (Romero and Montoro 2008). In addition, clusters play an important role in revealing the entrepreneurial potential (Porter, 1990, 1998; Rocha, 2004). From this perspective, it is common to use the concepts of clustering and entrepreneurship together. At this point, the concept of city clusters which brings a different dimension to the concept of clustering, has been used by many countries for many years to develop development, urbanization, innovation and entrepreneurship activities. Within the scope of this study, the importance of city clusters in revealing the entrepreneurship potential is emphasized. China which has developed city clusters in the most successful way within the scope of development and urbanization plans stands out at this point. For this reason, a similar model is proposed for Turkey based on the example of Chinese city clusters in this study.