Lead (Pb) Levels in Liver and Muscle Tissues of Atlantic Bluefin Tuna (Thunnus thynnus Linnaeus, 1758)


KAYHAN F. E. , Muslu M. N. , Colak S. , Koc N. D. , Colak A.

EKOLOJI, cilt.19, ss.65-70, 2010 (SCI İndekslerine Giren Dergi) identifier identifier

  • Cilt numarası: 19 Konu: 76
  • Basım Tarihi: 2010
  • Doi Numarası: 10.5053/ekoloji.2010.767
  • Dergi Adı: EKOLOJI
  • Sayfa Sayısı: ss.65-70

Özet

Bu çalışmada Antalya Körfezi'nde Mayıs-Haziran 2007 tarihlerinde yetiştiriciliği yapılan mavi yüzgeçli orkinosların (Thunnus thynnus) karaciğer ve kas dokusundaki kurşun (Pb) düzeyleri araştırılmıştır. Doku örneklerindeki kurşunun analizinde atomik absorpsiyon spektrofotometresi (AAS) kullanılmıştır. Kurşun seviyeleri balık örneklerinin karaciğer dokusunda; maksimum 1,10 ppm Pb, minimum 0,20 ppm Pb ve kas dokusunda; maksimum 1,18 ppm Pb, minimum 0,18 ppm Pb değerleri arasında belirlenmiştir. Bütün dokulardaki kurşun seviyeleri Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği'nce belirlenen kabul edilebilir limitlerin altında kalmıştır.

In this study, lead (Pb) levels were investigated in liver and muscle tissues of Atlantic bluefin tuna (Thunnus thynnus) caught in the Gulf of Antalya in May-June 2007. Atomic absorption spectrophoto-meter (AAS) was used to determine lead mean levels in tissues. Lead levels were determined at levels of maximum 1.10 ppm, minimum 0.20 ppm in liver and maximum 1.18 ppm, minimum 0.18 ppm in muscle tissue. Levels of lead are below the acceptable limits in almost all tissues.