Yapay Yan Kanallardan Dentin Artıklarının Uzaklaştırılmasında Farklı İrrigasyon Aktivasyon Tekniklerinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi


Yalçın T. Y.

15. Uluslararası Türk Endodonti Derneği Kongresi, Bursa, Türkiye, 8 - 10 Haziran 2023, ss.134-135

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.134-135
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Giriş: Bu çalışmanın amacı, reçine modeller üzerinde özel olarak tasarlanmış yapay yan kanallardan farklı irrigasyon aktivasyon teknikleri ile dentin artıkların uzaklaştırılmasını değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem: Yapay ana ve yan kanal dentin artıkları ile dolduruldu. 4 grup test edildi: grup 1; geleneksel şırınga irrigasyonu (GŞİ), grup 2; sonik irrigasyon (EDDY), grup 3; pasif ultrasonik irrigasyon (EndoUltra), grup 4; manuel dinamik aktivasyon. İrrigasyon solüsyonu olarak %5,25 sodyum hipoklorit 3 farklı aktivasyon süresi (20, 40 ve 60 saniye) ile kullanılmıştır. Ortalamalar ve standart sapmalar hesaplandı, Kruskal-Wallis ve Wilcoxon testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi (p<0.05).

Bulgular: Aktivasyon süresi açısından tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Grup 2, 40 ve 60 saniyelik alt gruplarda diğer gruplara göre daha fazla dentin talaşı uzaklaştırdı (p<0.05). Grup 3 ve 4, 40 ve 60 saniye alt gruplarında grup 1'e göre daha fazla dentin talaşı uzaklaştırdı (p<0.05).

Sonuçlar: Sonik aktivasyon tekniği; çalışılan diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında yan kanallardan dentin kalıntılarının uzaklaştırılmasında en etkili yöntem olarak bulundu. Tüm gruplarda aktivasyon süresi arttıkça yan kanaldan uzaklaştırılan dentin artıklarının miktarı artmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Sonik irrigasyon, pasif ultrasonik irrigasyon, manuel dinamik aktivasyon, geleneksel şırınga irrigasyonu

Introduction: The aim of this study was to evaluate different irrigation activation techniques for the removal of dentin debris in specially designed artificial lateral canal on resin models.

Materials and Methods: Artificial main and lateral canal were filled with dentin debris. 4 groups were tested: group 1; conventional syringe irrigation (CSİ), group 2; sonic irrigation (EDDY), group 3; passive ultrasonic irrigation (EndoUltra), group 4; manual dynamic activation. 5.25% Sodium hypochlorite was used as an irrigation solution with 3 different times activation (20, 40 and 60 seconds). Means and standard deviations were calculated and statistically analyzed with the Kruskal-Wallis and Wilcoxon tests (p<0.05).

Results: A statistically significant difference was found for the time of activation in all groups(p<0.05). Group 2 removed more dentin debris than the other groups on 40 and 60 seconds subgroups (p<0.05). Groups 3 and 4 removed more dentin debris than group 1 on 40 and 60 seconds subgroups (p<0.05).

Conclusions: Sonic activation technique was found to be the most effective method in removing dentin debris from the lateral canals compared to other studied methods. When the duration of activation rises, the dentin debris removal from lateral canal increases in all groups.

Keywords: Sonic irrigation, passive ultrasonic irrigation, manual dynamic activation, conventional syringe irrigation