FESSH 2020, Basel, İsviçre, 1 - 05 Eylül 2020, ss.166
GİRİŞ: Tendon kılıfının dev hücreli tümörü, dev hücreli tümörlerin en sık görülen formudur ve ganglion kistinden sonra el bölgesinin ikinci sıklıkta görülen yumuşak doku tümörüdür. Tendon kılıfının dev hücreli tümörü, yaklaşık 3:2 oranında kadın baskınlığı ile 30 ila 50 yaşları arasında daha sık görülür. Çoğunlukla ellerde, özellikle radyal parmaklarda, sıklıkla distal interfalangeal ekleme yakın tümör büyümeleri şeklinde ortaya çıkar. Yumuşak dokuların yavaş büyüyen, genellikle ağrısız benign lezyonudur. Tümör, 30 ila 50 yaş arasındaki bireyleri etkiler ve kadınlarda erkeklerden daha sık bulunur. İyi huylu karakterine rağmen, vakaların %45'ine kadar eksizyon sonrası lokal nüks bildirilmiştir. Distal interfalangeal eklemlere yakınlık, dejeneratif eklem hastalığının varlığı, radyografilerde basınç erozyonları, artmış mitotik aktivite gibi birçok faktörün nükse neden olduğu düşünülmektedir. Ancak, çeşitli yazarlar tarafından nüksü önlemede tutarlı olan tek gözlem, varsa tüm uydu nodüllerin çıkarılmasıyla birlikte tam cerrahi eksizyondur. Bu makalenin amacı ameliyat sonrası nüks oranlarının kemik tutulumu (Kemik invazyonu/depresyonu) ile ilişkili olup olmadığını gözden geçirmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu, üst ekstremite glomus tümörü nedeniyle 10 yıl içinde ameliyat edilmiş 50 hastanın retrospektif bir çalışmasıdır. 33 kadın, 17 erkek, yaş ortalaması 43.2 (en az 15-en çok 70) hastamız var. Cerrahi temel olarak komşu yapıların korunarak tümörün tamamen çıkarılmasıdır, kemik tutulumu durumunda küretaj da yapılır. Radyolojik veya Klinik Kemik tutulumu 8 hastada saptandı.
BULGULAR: Hastaları 10 yıldır takip ediyoruz. Takip sırasında altı nüks saptandı. Bunlardan üçü kadın, diğerleri erkektir. Nüks saptanan hastalardan üçünde radyografik ve klinik kemik tutulumu mevcuttur. Nüksü olan iki hasta ikinci ameliyattan sonra iyileşti. Diğeri ise dördüncü ameliyattan sonra iyileşti. Diğer üç nükste kemik tutulumu yoktu. İkinci ameliyattan sonra hepsi iyileşti. Tüm relaps oranımız %3 (6/50)
SONUÇ: Tendon kılıfının Dev hücreli tümörünün bildirilen nüks oranı %9-44'tür ve bazı yazarlar nüks oranını %45'e kadar bildirmiştir. Bizim serimizde tüm nüks oranımız %3 (6/50)'dir. Dev hücreli tümörümüzün tendon kılıfı hastamızın sekonder tümör nükslerini inceledik. Kemik tutulumu ile nüksler arasında herhangi bir ilişki göremedik.